Belföld

A Jobbik is elítéli a D-Day betiltását

Az ellenzéki párt a szeptember 29-re tervezett szakszervezeti demonstráció betiltását politikai, nem pedig szakmai lépésnek tekinti.

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő pénteki közleményében azt írja, a kormány “láthatóan pontosan tisztában van eddigi és tervezett intézkedéseinek az emberek életére gyakorolt negatív hatásaival, és ennek következményeként a társadalom egyre nagyobb elégedetlenségével. Ennek ellenére erőszakolnak át mindent a lakosságon, az érintett tömegek törvényes keretek közt megszervezett tiltakozásának pedig gátat szabnak bármi áron. Ezért is korlátozták felháborító módon még 2010 végén a sztrájkjogot, és gáncsolnak el minden nagyszabású tiltakozási kezdeményezést a kézivezérelt bíróságok és a rendőrség.”

Bertha Szilvia hozzáteszi: a szociális biztonságért és munkavállalói jogokért szeptember 29-én kezdődő tüntetéssorozat betiltását a Jobbik elítéli, és – a közlekedés akadályozására vonatkozó hivatalos álcamagyarázatot nem elfogadva – egyértelműen politikai lépésnek tekinti, a szabad véleménynyilvánítás durva korlátozásának, amelyre kizárólag elnyomó rendszerek, hatalmak alatt kerülhet sor.

A szeptember 29-től meghirdetett D-Day elnevezéssel szerveződő szakszervezeti ülősztrájk és tüntetéssorozat szervezői csütörtökön tudatták az MTI-vel, hogy a rendőrség megtiltotta a kezdeményezést. A szakszervezeti vezetők szerint a rendőrségi tiltó határozat súlyosan sérti az alkotmányos jogokat. Leszögezték: a szeptember végére és október elejére tervezett tüntetésük nem marad el.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete és megállapították, hogy a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. Ezért betiltották a rendezvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik