Belföld

Betiltotta a rendőrség a szakszervezeti tüntetést

Az indoklás szerint a több helyszínen zajló tüntetés megakasztaná a város közlekedését. Az érdekképviseletek bírósághoz fordulnak.

Megtiltotta a rendőrség a szakszervezetek szeptember 29-től meghirdetett D-Day elnevezéssel szerveződő tüntetéssorozatát – tudatták az MTI-vel csütörtökön a megmozdulás szervezői. A szakszervezeti vezetők szerint a rendőrségi tiltó határozat súlyosan sérti az alkotmányos jogokat, a szeptember végére és október elejére tervezett tüntetésük nem marad el, “sőt a hatalom erejének ilyen fitogtatása újabb lendületet ad a szerveződésnek”.

Délutáni sajtótájékoztatójukon közölték, hogy bíróságon támadják meg a határozatot. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke emlékeztetett: a mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység Budapesten ülősztrájkot, kerekasztal-megbeszélést, nagygyűlést tartana, és félpályás útlezárásokkal lassítaná országszerte a közúti forgalmat.

“Lábbal akarják tiporni a demokráciát Magyarországon” – mondta Kónya Péter. A jogsérelmet demonstrálva egy asztalt fekete terítővel takartak le, amelyre azt írták: “Az Alkotmány asztala””, és egy bakancsot tettek az alkotmány szövegét tartalmazó dokumentumra.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a BRFK alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. Ezért a gyülekezési törvény értelmében megtiltották a tüntetést.

A Liga Szakszervezetek szerint aggasztó és elfogadhatatlan a szakszervezeti demonstrációk megtiltása, ellenkezik az alapvető alkotmányos jogok szabad gyakorlásának elvével. Mint írták, a gyülekezés szabadsága nem korlátozható azzal az indokkal, hogy a demonstráció kényelmetlenséget okoz az állampolgároknak, hiszen a “többi között éppen ez a békés tiltakozás célja”.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint felháborító és szégyenletes, hogy az Orbán-kormány politikai nyomást gyakorol a szakszervezetekre és eszközül használja ehhez a rendőrséget, amellyel betiltatja a szakszervezetek rendezvényeit. Közleményében azt írta: ma egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz fél a szakszervezetektől, és minden eszközzel igyekszik belefojtani a szót a tüntetőkbe.

Az LMP véleménye szerint sem felel meg az alkotmányos alapelveknek az a rendőrségi döntés. Schiffer András, a párt frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, “gyülekezési joggal kapcsolatban az Orbán-kormány ott folytatja, ahol az előzőek abbahagyták”. Hozzátette: a sajtóhírekben megjelent rendőrségi döntés nem felel meg az alkotmányos elvárásoknak és “él a gyanú az emberben, hogy politikai nyomásra döntöttek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik