Belföld

Zeneipari szakmunkások lesznek a fiatal művészek?

Életidegen szabályoktól kell megvédeni az oktatást, miközben értelmetlen egyezségekre kényszerülnek a zenei szakközépiskolák - nyilatkozta az egyik igazgató.

A szakképzés részeként a zeneművészeti szakközépiskolák a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartoznak az új kormányzati struktúrában, amelyben ténylegesen szakképző intézményként kezelik – olvasható a Magyar Nemzetben.

A szerdán megjelent újságban Záborszky Kálmán, a zuglói Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója azt nyilatkozta, hogy “nap mint nap életidegen szabályoktól kell megvédeni a zenei oktatást, miközben értelmetlen kompromisszumokra kényszerülnek a források biztosítása érdekében”. Az igazgató a Magyar Nemzetben kifejtette: a szakközépiskolák legfontosabb bevételi forrása a szakképzési hozzájárulás, így a zeneművészeti szakközépiskolák nincsenek könnyű helyzetben, amikor maguknak kell olyan céget keresniük, amelyik közvetlenül az ő iskolájuknak adna támogatást. “Hiszen a művészetnek nincs háttéripara” – fűzte hozzá.

A végső csapást azonban – olvasható a Magyar Nemzetben – az jelentette, amikor a térségi integrált szakképző központokba (TISZK) való tömörüléshez kötötték a szakképzési hozzájáruláshoz való jogosultságot. A zeneművészeti szakközépiskoláknak ez pluszkiadást és rengeteg felesleges adminisztrációt jelent.

A TISZK fenntartása többletöltséggel jár. Életidegen az is – mondta a lapnak Záborszky Kálmán -, hogy a szakképzésben jellemző modulrendszert rákényszerítik a zeneművészeti szakiskolákra, ami miatt nekik is olyan egységekre kell bontani az oktatást, amelynek a valósághoz semmi köze nincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik