Belföld

Végtörlesztésről, büdzséről, oktatásról tárgyal ma a kormány

Ha a kabinet jóváhagyja a devizahitelek egyösszegű végtörlesztésének tervezetét, a parlament jövő héten elkezdheti arról a vitát.

Ismét a kormány elé kerül ma a devizahitelesek adósságának rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztése.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség múlt héten javasolta, hogy tegyék lehetővé a devizahiteleseknek a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztést. A kezdeményezést a kormány vasárnapi ülésén tárgyalta meg, majd Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben – az országvédelmi akciótervet ismertetve – közölte, hogy a kabinet megvalósíthatónak minősítette azt. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, nem írnák elő a kötelező, forintra való átváltást, sem azt, hogy a bankoknak kötelező legyen forintalapú hitelt nyújtaniuk a devizahitelek kiváltására.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden azt mondta, ha a kormány szerdai tanácskozásán jóváhagyja a Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített jogszabálytervezetet, a parlament a jövő héten elkezdheti annak tárgyalását, az pedig, hogy milyen gyorsan fogadhatja el a javaslatot a Ház, az ellenzéken múlik.

A kabinet ülésén emellett várhatóan ismét téma lesz a jövő évi költségvetés tervezete. Szijjártó Péter korábbi szavai szerint pedig a kormány heti napirendjén szerepel a köznevelési és a felsőoktatási rendszer átalakítása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik