Belföld

Nem kér az atomból a magyarok többsége

A Medián szerint az ellenkezésre hatással volt a fukusimai atombaleset, de az atomenergiával szembeni ellenérzések ettől függetlenül is éltek a lakosságban.

Nem kér az atomenergiából a magyarok többsége – írja az Origo internetes hírportál a megrendelésükre készített Medián-felmérés alapján szerdán. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 32 százaléka támogatja, 63 százaléka ellenzi a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, új atomerőmű építését a válaszadók 36 százaléka támogatja, 58 százaléka ellenzi. Összességében a lakosság 43 százaléka mindkét javaslatot ellenzi.

A Medián felmérése rámutat arra is, hogy a Paksi Atomerőmű megítélésére hatással volt a márciusi fukusimai atombaleset, de az atomenergiával szembeni ellenérzések feltehetően ettől függetlenül is éltek a magyar lakosságban.

A kutatás szerint a megkérdezettek 46 százaléka rendkívül veszélyesnek tartja a nukleáris hulladékot, és csak 1 százalék gondolja úgy, hogy veszélytelen. Az atomerőműveket a válaszadók 34 százaléka tartja rendkívül veszélyesnek, a Paksi Atomerőművet pedig a megkérdezettek 29 százaléka.

A megkérdezettek 51 százaléka szerint legkevésbé az atomenergia termelését kellene támogatni, és 7 százaléka mondja, hogy leginkább az atomenergia terjedését kell segítenie az államnak. A megkérdezettek 80 százaléka leginkább a megújuló energiaforrásokat támogatná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik