Belföld

Megúszhatnák a büntetést a spicli uzsorások

Az igazságügyi tárca egyik elképzelése szerint a társait önként feljelentő uzsorás mentesülhetne a büntetés alól.

Több megoldást is lehetségesnek tart a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az uzsora-bűncselekmények elleni fellépés hatékonyságának javítására: ezek egyike szerint ha a bűnszövetségben uzsorázó önként feljelenti társait, akkor esetében akár mellőzni is lehetne a kiszabandó büntetést. A tárca szerint – bár kockázatot is rejt magában – a szociális kártya bevezetése ugyancsak alkalmas lehet az uzsora-bűncselekmények visszaszorítására.

A KIM kedden bocsátotta az MTI rendelkezésére az uzsorázás ellen jelenleg lehetségesnek látszó beavatkozási pontokat. A tárca szerint az első lehetséges jogszabály-módosítás az ügyész keresetindítási jogának egyértelműsítése, azaz, hogy a törvény konkrétan kimondaná: uzsoragyanús ügyekben az ügyész keresetet indíthat.

A második beavatkozási lehetőségnek azt tartja a KIM, hogy ne csak az üzletszerűen elkövetett uzsorázás lehessen a bűncselekmény megállapításának alapja. Ugyanis az “üzletszerűség” sok esetben nem állja meg a helyét, “miközben az adósoknak okozott kár nagyon is drámai”.

A harmadik verzió az igazságügyi tárca álláspontja szerint az, hogy uzsoraügyekben is alkalmazni lehetne a korlátlan enyhítés lehetőségét. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy ha a bűnszövetségben uzsorázó elkövető önként feljelenti társait, akkor esetében a kiszabandó büntetést akár mellőzni is lehetne.

A szociális kártya bevezetése is elősegítheti az uzsora-bűncselekmények visszaszorítását, mert így az érintett közvetlenül áruban, közműszolgáltatásban kapná meg az állami támogatást – véli a KIM, hangsúlyozva ugyanakkor: fennáll annak a kockázata, hogy még ez sem állítja meg az uzsorásokat, mert akár az élelmiszert is elvehetik, és ezzel úgynevezett “boltocskázásba” kezdenek, ami az uzsorázásnak egy újabb formája.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: az uzsorával kapcsolatos új szabályozás miatt szükség lesz a Btk. módosítására. A tervek szerint szigorítanák a már létező uzsora-bűncselekmény tényállását. Reményeik szerint ezzel lehetővé válna, hogy “koncentráltabban” lépjenek fel az ilyen jellegű bűncselekmények ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben az országvédelmi akciótervet ismertetve közölte: a kormány zéró toleranciát és “hajtóvadászatot” hirdet az uzsorások ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik