Belföld

A PSZÁF magától is vizsgálódik

Az MSZP beadványától függetlenül kezdte vizsgálni a felügyelet, miként reagált a piac az árfolyamrögzítéssel kapcsolatos pénteki bejelentésre.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már a szocialista beadvány megérkezése elõtt, attól függetlenül is megkezdte “a pénteki eseményeket követõ piaci mozgások vizsgálatát” – közölte lapunkkal a szervezet szóvivõje. Binder István azt mondta: megkapták a frakcióvezetõ beadványát, de a felügyelet állandóan figyeli a pénzpiacok mozgását. Ha úgy látják lépni kell, akkor eljárást indítanak. A múlt pénteki OTP-kereskedéssel kapcsolatban vizsgálják, milyen koncentrációban és mennyiségben történtek mozgások a bejelentések körüli idõszakban – tette hozzá.

A szocialisták szerint nem véletlen, hogy a kormánypárt valamely prominensének kijelentéseire élesen reagál a piac, majd ezt követõen legfeljebb pár napos késéssel elhangzik a kormányfõi korrekció (a legutóbbi esetben inkább kifejtõ, részletezõ kinyilatkoztatás). Az ellenzéki párt úgy gondolja, ilyenkor a Fideszhez közelebb álló, szûk körbe tartozó gazdasági szereplõk elõzetesen is értesülnek a bejelentések lényeges elemeirõl és azok körülbelüli idõpontjáról. Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetõje ebbõl a megfontolásból kérte, hogy a PSZÁF vizsgálja meg a két bejelentés közötti árfolyampiaci aktivitást, nem spekuláltak e bizonyos szereplõk a forint gyengülésére ezekben az idõpontokban.

Binder István szerint az elmúlt években számos esetben történt már hasonló irányú vizsgálat akár bejelentés, akár hivatali eljárás alapján, és több esetben találtak bizonyítékot bennfentes kereskedésre, melyek esetében el is indult a megfelelõ eljárás. A szóvivõ arról nem beszélt, hogy az elmúlt egy évben a mostanihoz hasonló esetekben történt-e szabálytalanság.

A bennfentes kereskedés kifejezését a PSZÁF szóvivõje úgy definiálta, ezekben az esetekben egyes piaci szereplõk valamilyen elõzetes többletinformációval rendelkezve versenyelõnyhöz jutnak a többi befektetõvel szemben. “Mindenkinek megvan a lehetõsége a befektetésekre, szabályozott, nyilvános információk alapján. Ha ezt valaki máshogy szerzi meg, az jogszabályba ütközik” – mondta a szóvivõ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik