Gazdaság

Kiütötték az OTP-t

Árfolyamesés miatt szünetelt az OTP részvények kereskedése.

Több mint tíz százalékot esett az OTP részvények árfolyama pénteken a Budapesti Értéktõzsdén, emiatt néhány percig szünetelt a bankpapír kereskedése kora délután.

Az OTP kereskedését 3769 forinton függesztették fel 15 órakor, az újraindulás után 3680 forintra esett a papír árfolyama, majd 3700 forint körül stabilizálódott. Nemcsak az OTP, hanem szinte valamennyi részvény veszített értékébõl pénteken, a BUX 3 óra után nem sokkal 17 ezer pont alá esett, ekkor 6,5 százalékos mínuszban volt.

Az Equilor Befektetési Zrt. gyorsértékelése szerint a bankok közül az OTP-t érintené leginkább az a lehetõség miszerint rögzített a mainál lényegesen kedvezõbb árfolyamon lehetne elõ illetve végtörleszteni a devizahiteleket. Mint írják: az OTP 2011 elsõ féléves gyorsjelentése szerint a hazai operációban nettó értelemben kb. 1800 milliárd forint összértékû hitelállománnyal rendelkezett. Ennek a fele lehet devizaalapú.

Ha a 2011. június végi devizaárfolyamokat vesszük alapul, akkor a CHF/HUF esetében kb. 25százalékos, míg az EUR/HUF esetében 7-8 százalékos különbséggel szembesülne az OTP a törlesztésnél/visszafizetésnél. A hitelállományra vetítve legrosszabb esetben ez 150-200 milliárd forintos veszteséget jelentene az OTP-nek, amely részvényenként 500-700 forintos értéket tesz ki (ha mindenki visszafizetné az összes hitelét).

Ez az összeg azonban nem tartalmazza azt a hatást, amit egy ilyen volumenû tranzakció okozna a devizapiacon, hiszen a svájci frank alapú hitelek törlesztése áttételesen jelentõs frankvételt generál, ami adott esetben feljebb tornászhatja a CHF/HUF kurzust. Véleményük szerint ez a javaslat ebben a formában nem valósul meg; a késõbbiekben arra számítanak, hogy bizonyos kondíciók fellazulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik