Belföld

Devizahitelesek: “Lázár bejelentése többet ártott, mint használt”

Burány Sándor kijelentette, hogy a Fidesz már bebizonyította, segíteni nem képes, de ártani még tud.

Az MSZP véleménye szerint a Fidesz pénteki javaslata nem jelent érdemi megoldást a devizahitelesek problémáira, ezért Burány Sándor arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a pénzügyi szakemberekkel és az ellenzéki pártokkal.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának szocialista tagja szombati, az OTP Nádor utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Lázár János pénteki bejelentése nem ad érdemi megoldást a devizahitelesek problémáira, ráadásul “többet ártott, mint használt”, mert a devizahitelesek nagy részét a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozza. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy ha a forint árfolyama tovább romlik a svájci frankhoz képest, akkor a törlesztőrészletek is tovább fognak nőni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hitelfelvevők nagy része nem tud élni a végtörlesztés lehetőségével, mert nincsen hozzá elegendő megtakarítása.

A képviselő ezért arra is felszólította a Fideszt, hogy “nézzen szembe a tényekkel, és őszintén mondja meg Magyarországnak, hogy hazudott, amikor az állította, hogy pénzügyi szabadságharcunk sikerrel járt”

LMP: a Fidesz javaslatának milliók isszák meg a levét

Az LMP szerint a Lázár János által pénteken bejelentett javaslat a “gazdasági ámokfutás egy újabb lépése”, amely csak pár tízezer embernek nyújtana segítséget, miközben milliók isszák meg a levét – véleményezte a Fidesznek a devizahitelek csökkentett árfolyamon történő végtörlesztéséről szóló elképzelését Vágó Gábor.

A párt szóvivője azt mondta, hogy a kormányzat gazdasági kérdésekben tanúsított felelőtlensége tovább növeli a magyar piacok bizonytalanságát, ugyanis az ilyen bejelentésekkel nem csak a devizahitelesek helyzetét nehezítik tovább, de a magyar gazdaság egészét teszik kockára. A javaslat nem old meg semmit, csupán a legtehetősebb tízezrek számára nyújthat mentőövet, miközben a csomag árát a devizahitelesekkel és a bankbetétesekkel fizettetik meg – szögezte le a politikus.

Hangsúlyozta, hogy ha a pénzintézeteknek kell állniuk az elképzelés költségeit, akkor ezt az összeget az államnak hamarosan bankkonszolidációra kell költenie, mert a lépés bankválságot okoz, ami a magyar gazdaság alapjait is megrengetheti.

Pártja korábbi javaslatát megismételve azt kérte, hogy az állam és az önkormányzatok részvételével hozzanak létre egy ingatlanalapot a lejárt tartozású hiteleseknek. Megjegyezte, hogy az augusztusban benyújtott határozati javaslat a hiteleiket még törlesztők számára is havi tíz-húsz ezer forintnyi könnyebbséget jelentene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik