Belföld

Gyurcsányt nem érdekli a mentelmi bizottság

Nem megy el a volt kormányfő a parlament mentelmi bizottságának keddi ülésére, ahol a testület a mentelmi ügyét tárgyalja.

Gyurcsány Ferenc hétfőn a Facebookon hozta nyilvánosságra a mentelmi bizottság KDNP-s elnökének, Rubovszky Györgynek írt levelét, amelyben úgy fogalmazott, “nincs sok megbeszélnivalója” a bizottsággal, ezért nem vesz részt az ülésen.

A volt miniszterelnök levelében emlékeztetett arra, hogy Polt Péter legfőbb ügyész 2011 áprilisában fordult a parlamenthez mentelmi jogának felfüggesztését kérve, mert a vádhatóság hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgatná meg a sukorói kaszinóberehuzással összefüggésben. A szocialista politikust – mint arról a múlt héten beszámolt – azért gyanúsítja bűncselekménnyel az ügyészség, mert 2008 májusában a Parlamentben találkozott a Sukoróra tervezett King’s City beruházás befektetőivel, majd megbeszélésük végén támogatásáról biztosította őket, ezzel lényegében döntést hozva a beruházás jövőjéről.

A volt kormányfő ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy a telekcsere miatt folyó polgári perben a bíróság tucatnyi tanút hallgatott meg, akik – a mentelmi bizottságnak megküldött jegyzőkönyvek szerint – egybehangzóan állították, hogy a parlamenti találkozón semmilyen döntés sem született, Gyurcsány mindössze azt kérte, hogy mindenki tegye a dolgát a jogszabályokban előírtak szerint.

“Nincs egyetlen tanú sem, aki azt mondaná, hogy szóbeli összefoglalómat döntésként értelmezte volna. Senki nem állítja, hogy a találkozót követően akár egyetlen alkalommal tájékoztatást kértem volna az ügyről, vagy bármilyen módon sürgettem volna a döntést, vagy bárkit kértem volna annak támogatására” – hangsúlyozta a volt kormányfő a mentelmi bizottság elnökének írt levelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik