Belföld

Szilvásy szerint egy szó sem igaz az adatgyűjtési ügyből

Ha Orbánról és Kövérről adatokat gyűjtött volna az NBH, az államtitok lenne, és nem szivároghatott volna ki - érvelt a volt titokminiszter.

Szilvásy György volt titokminiszter szerint figyelemelterelésre szolgálhat a Heti Válasz és a Magyar Nemzet cikke, és semmi sem igaz abból, hogy az előző ciklusban a titkosszolgálatok törvénysértő módon adatokat gyűjtöttek Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról – írja a pénteki Népszava.

A lap ismerteti, hogy a Heti Válasz és a Magyar Nemzet szerint az ügyben Balajti László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója tett feljelentést, mert a szervezet számítógépein – állítólag – több olyan információ maradt vissza, amely parlamenti politikusokat érint. Eszerint Laborc Sándor főigazgatósága idején a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik felsővezetője “Ovi” és “Bajusz” nevű mappákba mentette a vélhetően Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról szóló adatsorokat, de a lapok szerint arra is utalnak jelek, hogy az őszödi beszéd 2006-os kiszivárgását követő fideszes egyeztetésekről is keletkezett nyom.

Szilvásy György a Népszavának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a sajtóban megjelent információkat nyilván azért tették közzé a jobboldali orgánumok összehangoltan, mert azok nem képeznek államtitkot – nem is képezhetnek, hiszen nyilvánvalóan nem igazak a hírek. Amennyiben valósak lennének ezek a csak találgatásnak nevezhető feltételezések, államtitoksértés miatt nyomozást kellene indítania az ügyészségnek – mondta.

A volt miniszter úgy vélte, immár három éve azon “dolgozik” a jelenlegi kormánypárt, hogy az UD Zrt. botrányáról, abban saját érintettségéről – visszatérő támadásokkal – elterelje a figyelmet, sőt az egész botrányos ügyet igyekszik a visszájára fordítani.

A Népszabadsággal Laborc Sándor volt NBH-főigazgató azt közölte, hogy az ellene korábban indított ügyekben követett gyakorlatához híven nem kommentálja a vele szemben megfogalmazott vádakat. Szerinte, ha létezik egyáltalán az újabb megfigyelési ügy, a nyomozati iratokat biztosan titkosították, márpedig államtitkot sérteni a legkevésbé sem szeretne.

“Erről eddig soha életemben nem hallottam, nem tudom mi ez. Ez nekem új” – így reagált a cikkekre Vadai Ágnes szocialista politikus, aki anno a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja volt, a jelenleginek pedig elnöke, és akit nemrég tanúként hallgatott ki a katonai ügyészség egy jogellenes megfigyelési ügyben. Vadai Ágnes leszögezte, hogy ilyen ügyről nem kapott semmiféle tájékoztatást – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik