Belföld

NAV: évközben is megszűnhet a családi adókedvezmény

A középiskolai tanulmányaikat befejező diákok után már nem jár a jogosultság - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A NAV közleménye szerint a családi kedvezményt elsősorban azon gyermekek után lehet igénybe venni, akikre tekintettel családi pótlékot folyósítanak. A középiskolát befejező gyermekek után azonban -– a Magyar Államkincstár határozatában feltüntetett időponttól -– már nem jár a családi pótlék. Az ellátásra való jogosultság megszűnésére tekintettel a gyermek után már nem lehet igénybe venni a családi kedvezményt sem.

A NAV közleménye alapján, ha tehát a középiskolás gyermek után a tanév végétől már nem jár családi pótlék, akkor a családi kedvezményt addig érvényesítő szülő köteles a munkáltatója felé ezt jelezni, azaz a családi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozatát módosítani vagy visszavonni.

A NAV szerint nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul tovább, akkor őt a hallgatói jogviszonyának kezdetétől a testvérei után járó családi kedvezmény összegének számítása során –- tehát abból a szempontból, hogy a család háromgyermekesnek minősül-e -– eltartottként figyelembe kell venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik