Belföld

Uzsorás nagyüzem lesz a bíróságokon

Robbanásszerûen nõhet az ügyek száma az uzsorajellegû bûncselekményekkel leginkább érintett megyék bíróságain.

Egyre több ügyben van vádemelés és rendõrségi nyomozás – derül ki az MTI által megkérdezett megyei bíróságok szóvivõinek tájékoztatásból, így a bíróságokon jövõre robbanásszerûen nõhet az uzsoraügyletek száma.

Bár ez a bûncselekmény önálló kategória, sokszor több tucatnyi egyéb, sokszor súlyosabb vádakkal halmozódva kerülnek az ügyek a bírói tanács elé – hívta fel a figyelmet Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivõje. Szerinte mivel egyre több uzsorás került elõzetes letartóztatásba, többen is mernek majd feljelentést tenni.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szóvivõje azt mondta: a zsarolás, testi sértés, emberölési kísérlet, vagy egyéb más, súlyosabb bûncselekményekkel is társuló cselekedetek miatt egyelõre külön nem tudják kiszûrni csak az uzsoraügyeket, de az adatok szerint a megyében egyetlen ilyen jellegû ügyet tárgyalnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2010-tõl 11 olyan ügy indult, melynek uzsora bûncselekmény bûntette a tárgya. Gyulai Gábor, a megyei bíróság elnöke közölte: a Nyíregyházi Városi Bíróságon két ügyet tárgyaltak, az egyikben 2011. november 28-án tartják az elsõ tárgyalást, míg a másikban a vádlottat a bíróság 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektõl eltiltás mellékbüntetésre ítélte nem jogerõsen. Mátészalkán egy vádlottat 5 hónap börtönbüntetésre ítéltek 2 év próbaidõre felfüggesztve, míg egy ügyben 2012. január 10-én tartják az elsõ tárgyalást, két másik pedig kitûzésre vár.

A Kisvárdai Városi Bíróság nem jogerõs ítéletével a vádlott bûnösségét megállapította és õt 3 év próbaidõre felfüggesztett 10 hónapi szabadságvesztésre, valamint 40 napi tétel (egy napi tétel összege 2500 forint), összesen 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá 46 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A Fehérgyarmati Városi Bíróságon zajlott egyetlen ügyben súlyosabb ítélet született: a nem jogerõs határozatban az elsõ és másodrendû vádlottakat 300 napi tétel pénzbüntetésre ítélték, de az egy napi tételt a bíró mindössze 200 forintban állapította meg. A másodfokú tárgyalás még kitûzés alatt áll. A Vásárosnaményi Városi Bíróságon október 24-én és 27-én tartják az elsõ tárgyalást. A Nyírbátori Városi Bíróságon két tárgyalás zajlik jelenleg. Az egyik ügy érintettje pedig a piricsei cigány önkormányzat volt elnöke és felesége.

Baranya megyében július közepén többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység és önbíráskodás miatt két vádlottat ítéltek el: Sztojka Sándort 8 év börtönbüntetésre, 2 millió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovics Tamást 9 év fegyházbüntetésre, s másfél millió forint mellékbüntetésre ítélték, és elkobozták a tõlük lefoglalt, forgótõkéül használt több millió forint készpénzt. A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élõ, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra Mohács környékén.

A megyei bíróságok szóvivõi nyilatkozva megjegyezték: a bíróság elé került uzsoraügyekben nem ritka, hogy 15-20 bûncselekmény kategóriában emel vádat az ügyészség.

Az ORFK szerint míg 2009-ben csak 8 esetet fejeztek be, addig tavaly már 113 esetben zárult eljárás uzsora-bûncselekményben. Idén július végéig 14 esetet regisztráltak, míg 2010. ugyanezen idõszakában már 33-at. A csökkenés a hatékony felderítõ, megelõzõ, és áldozatvédelmi munkának is köszönhetõ, de a rendõrség szerint az ilyen ügyekben rendkívül nagy a látencia, a nyomozás eredményességét nagyban megnehezíti a visszavont feljelentés, a kevés bizonyíték. Ugyanakkor még több mint száz, lezáratlan nyomozást folytatnak a rendõrök, fõként az ország északi megyéiben.

Az uzsora-bûncselekmény 2009. március 1-jétõl került be ismét a Büntetõ törvénykönyvbe, mint önálló tényállás. Az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint már több mint száz ügyben folytatnak eljárást uzsorások ellen, ami fõleg annak köszönhetõ, hogy e bûncselekmény-kategória nagy nyilvánosságot kapott az utóbbi idõben a médiában, és az áldozatokra is nagyobb figyelmet fordít a közvélemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik