Belföld

Jövő ősztől új szelek fújnak az oktatásban

Hoffmann Rózsa azt ígéri, a 2012-ben életbe lépő változások "nem lesznek fájdalmasak."

Még ebben az évben elfogadja a parlament a már elkészült és rövidesen előterjesztendő, a köznevelési rendszert szabályozó törvényt, de a változások csak jövő szeptembertől lépnek életbe – közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Zalaegerszegen.

A 2012-ben életbe lépő változások “nem lesznek fájdalmasak” – mondta Hoffmann Rózsa. Az új köznevelési rendszerben hangsúlyozott cél, hogy visszatereljék a magyar iskolarendszert arra az útra, ahol nagyon eredményes és sikeres volt, aminek csodájára járt a világ.

A művészeti neveléssel kiemelten foglalkozó zalaegerszegi általános iskola tanévnyitóján Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy az új köznevelési rendszerben nagyobb szerepet kap a művészeti nevelés, elsősorban a zenei nevelés. Középtávú elképzelés, hogy minden iskolának, vagy akár osztálynak önálló zenekara legyen, hogy a gyerekek “a közös muzsikálásban örömet találjanak, megtanulják az egymásra figyelést” – mondta az államtitkár.

Tegnap a Magyar Nemzet a birtokába került önkormányzati törvénykoncepcióra hivatkozva arról írt, hogy az óvodák kivételével valamennyi oktatási intézmény fenntartói jogát átveszi az állam. A tervezet egyes intézmények esetén az állami fenntartás kizárólagosságát írja elő, míg más feladatok átruházhatók lennének a nagyobb települések önkormányzataira.

Állami, de átruházható feladat lesz az általános iskolai oktatás, a sajátos nevelési igényű gyerekek óvodai és iskolai nevelése, a kollégiumi ellátás, az alapfokú művészetoktatás, valamint a középiskolai oktatás is. Kizárólagos állami feladat lesz ugyanakkor a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók óvodai nevelése és oktatása, a szakiskolai ellátás, illetve a felnőttoktatás – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik