Belföld

MSZP: aggályos az angol nyelv háttérbe szorítása

Zavart észlelenek a szocialisták a kormány új nyelvtanítási preferenciáljában, szerintük hadüzenet lehet az angol ellen.

Az MSZP szerint az oktatási államtitkárságnak fogalma sincs arról, hogy milyen elvárásokkal szembesülnek a diákok a munkaerőpiacon, ha az angol nyelv oktatásának háttérbe szorítását tervezi.

Úgy tűnik – fogalmazott az MSZP ügyvivője közleményében -, hogy az államtitkárságnak fogalma sincs arról, mi a valódi helyzet, milyen nehézségekkel és feladatokkal szembesülnek a nyelvoktatók, milyen elvárásokkal szembesülnek a diákok a munkaerőpiacon.

Olyan jó, hatékony nyelvoktatást kell megvalósítani, amelyhez mindenki hozzáfér az egész országban; ezt biztosan nem lehet azzal kezdeni, hogy az államtitkárság felszámolja a nyelvi előkészítő intézményét, hadat üzen az angol nyelvnek és semmit nem tesz a hozzáférés javításáért – vélekedett Kunhalmi Ágnes.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága egy héttel ezelőtt azt közölte: sem a minisztérium, sem az államtitkárság nem rangsorolja a különböző nyelveket, egy hírportál birtokába jutott munkaanyagban a szaktárca nem az angol nyelv háttérbe szorítását javasolja. Pusztán arra a szakmai körökben folyó vitára utal, amely szerint, aki első nyelvként angolt tanul, az nehezebben sajátít el második idegen nyelvet, mint az, aki valamelyik neolatin nyelvvel ismerkedik meg először.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik