Belföld

Felforrósodott üzletek, levegőtlen irodák

Fokozott ellenőrzést végez a napokban a Munkavédelmi Főfelügyelőség, mert megnőtt a kánikula miatti bejelentések száma.

A hatóság közleménye szerint több munkavállaló nem kapja meg az egészség szempontjából különösen fontos óránkénti pihenőt és a rendszeres folyadékpótlást, ami a jelentős közérzet- és teljesítőképesség-romlás mellett hőkimerüléshez, hőgutához, illetve eszméletvesztéshez vagy akár a keringés-összeomláshoz is vezethet. Emellett a koncentrálóképesség csökkenése fokozott balesetveszélyt jelent.

Az országos munkavédelmi akcióellenőrzés alkalmával a felügyelők találkoztak olyan, több mint száz embert foglalkoztató üzemmel Vas megyében, ahol a folyadékpótlás ugyan megoldott volt, ám az előírtnál rövidebb pihenőidőt is csak egy levegőtlen, fülledt helyiségben tölthették el a munkavállalók. Ráadásul a tulajdonos a pihenőidőre járó bért is visszatartotta volna.

Idén is volt példa “félmegoldásokra”: Fejér megyében egy kistelepülés területrendezési munkáinál, ahol gondoskodtak ugyan megfelelő pihenő- és víznyerőhely kijelöléséről, ám ezeket csak hosszas gyaloglással érhették el a munkások. Bács-Kiskun megyei darukezelők pedig a magasban lévő, árnyékolás és klímaberendezés nélküli kezelőfülkéket csak az egyórás ebédszünet idejére hagyhatták el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik