Belföld

Esterházy: A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt

A magyar Országgyûlés pártjai közül elsõként az LMP tiltakozott a szlovák államfõ Esterházy Jánost lefasisztázó nyilatkozata ellen. A párt kiemeli: Esterházy János volt a szlovák parlament egyetlen képviselõje, aki 1942 májusában a zsidóság kitelepítésérõl szóló törvény ellen szavazott.

Gasparovic az egész magyar nemzetet sértette meg – ezzel a címmel hozta nyilvánosságra állásfoglalását a Lehet Más a Politika.

“Az LMP határozottan visszautasítja Ivan Gasparovic vérlázító és provokatív kijelentését, mely szerint Esterházy János, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetõje Hitler és a fasizmus híve volt. Az LMP szerint ezzel a kijelentéssel a szlovák államfõ nemcsak a felvidéki magyarokat, hanem az egész magyarságot megsértette” – áll a Dorosz Dávid által jegyzett dokumentumban.

“Gasparovic állítása tényszerûen cáfolható: Esterházy János volt a szlovák parlament egyetlen képviselõje, aki 1942 májusában a zsidóság kitelepítésérõl szóló törvény ellen szavazott – folytatódik a nyilatkozat. – Döntését a politikus ezekkel a szavakkal indokolta: „Veszélyes útra tért a szlovák kormány akkor, amikor a zsidók kitelepítésérõl szóló törvényjavaslatot benyújtotta, mert ezzel elismeri jogosságát annak, hogy a többség a kisebbséget egyszerûen kiebrudalhatja… Én ellenben, mint az itteni magyarság képviselõje leszögezem ezt, és kérem tudomásul venni, hogy azért nem szavazok a javaslat mellett, hanem ellene, mert mint magyar és keresztény, és mint katolikus a javaslatot istentelennek és embertelennek tartom.”

Az LMP szerint a szlovák köztársasági elnök megjegyzésével “újabb pofont adott a felvidéki magyarságnak”. A Lehet Más a Politika javasolja Gasparovicnak: “Frissítse történelmi ismereteit, hogy a jövõben ne tegyen egész közösségeket sértõ kijelentéseket.”

Ahogy a dokumentum fogalmaz, “a tanulási folyamathoz az ökopárt további két Esterházy-idézettel szeretne hozzájárulni”. Az elsõ: “A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt.” A másik pedig: „Mi a szlovák népet mindenkor testvérünknek tekintettük és fogjuk tekinteni a jövõben is. Az ezeréves sorsközösség az Úristen mûve volt, és ezt a sorsközösséget emberi erõ szét nem bonthatja.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik