Belföld

Élelmiszerár-robbanás előtt az ország

Az MSZP olyan stratégia kidolgozására szólítja fel a kormányt, amellyel kivédhető a létfontosságú termékek árának drasztikus növekedése.

Korózs Lajos elnökségi tag ezt a statisztikai hivatal előző napi gyorsjelentése kapcsán közölte, amely szerint éves szinten 35,3 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak júniusban.

A szocialista politikus szerint nem nehéz megjósolni, hogy “roppant nagymértékű” fogyasztói árnövekedésnek nézünk elébe. Mindehhez társul a forint bizonytalan státusa, ami az előállításhoz valutát is igénylő termékeknél további árnövelő tényező lehet – tette hozzá.

Mint írta, az átlagos és alacsony keresetűeket leginkább érintő termékcsoportokban mutatkozik a legnagyobb mértékű drágulás: a gabona termelői ára 80,8, a gyümölcsöké 27,9, a baromfié 20,9, a tejé 24,3 százalékkal lett magasabb, mint tavaly.

Az MSZP szeretné tudni, hogy a közétkeztetés – kórházak, iskolák, bölcsődék, szociális intézmények – várhatóan megnövekedő költségeinek kompenzálására az Orbán-kormány mit akar tenni. Mi lesz a csökkenő cafeteria reálértékének csökkenésével, kapnak-e a közintézmények állami támogatást, mi lesz a nyugdíjasokkal? – sorolta kérdéseit Korózs Lajos, aki szerint nagyon “kemény télnek nézünk elébe…”

A szocialista politikus szerint az “igazságtalan egykulcsos adórendszer okozta veszteségeken túl további terheket nem bír el a magyar nemzet. Itt az idő tárgyalni és komolyan venni az ország irányítását, ugyanis az egyéves felelőtlen kormányzást nem követhet újabb ilyen év, mert abba belerokkan az ország”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik