Belföld

Kicselezik a rendőröket a hajléktalanok

A városszéli táborlakók attól félnek, hogy a csepeli gyilkosságok miatt felerősödnek a velük szembeni előítéletek.

A rendőröknek fogalmuk sincs, hogy hol vannak a hajléktalantáborok – írja a keddi cikkében a Népszabadság. Nem tudják, hány fedél nélküli élhet a területükön, amiből egyenesen következik, hogy eddig sem járőröztek – rendszeresen legalábbis bizonyosan nem – hajléktalanok által megszállt területeken.

Orbán Viktor a csepeli gyilkosságok után azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy a rendőrség ellenőrizze a hajléktalanok városokon kívüli kalyibáit, sátortáborait. A felkérés óta azonban – a lap szerint legalábbis – sok helyen tábort bontottak a fedél nélküliek, de hogy hol verték fel újra a sátraikat, még a nagyszámú utcai munkással dolgozó segélyszervezetek sem tudják.

Úgy hírlik, sok hajléktalan tart attól, hogy a négyes gyilkosság felerősíti a velük szembeni, amúgy is erős előítéleteket. A csepeli eset óta ugyanis sokan azt hiszik, hogy a városszéli táborlakók valamiféle szervezett bűnbandaként működnek, holott az esetek többségében a tartósan egy helyen vegetáló hajléktalanok között is csak minimális az együttműködés. Vigyáznak egymás dolgaira, főleg a sátrakra, amikben laknak, és a közösen használt holmikra, de ha a szükség úgy hozza, nem haboznak meglopni a velük egy „táborban” élőket sem.

Bár a rendőrség hallgat a csepeli ügy részleteiről, a Népszabadság szerint a négy áldozat közül kettő bizonyosan hajléktalan volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik