Belföld

Az MSZP a szociális konzultációra költött pénz témáját firtatná

A szocialisták megalapozottnak tartják az ombudsman döntését is, miszerint törölni kell aszemélyes adatokat a kérdőívekről.

Az MSZP szerint megalapozott Jóri András adatvédelmi biztos határozata, amellyel elrendelte a szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. Az ügyben korábban parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményező szocialisták szerint az is aggályos, hogy nem tudni, miként használta fel a kormány a konzultációra elkülönített pénzt.

Az adatvédelmi biztos kedden jogellenes adatkezelésre hivatkozva rendelte el a személyes adatok törlését, és megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis létrehozását. Jóri András szerint a kérdőíven található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, vagyis a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal, és az adatvédelmi törvény által előírt más garanciák sem érvényesülnek.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek  azt mondta: megalapozott Jóri András határozata, és az ügyben további aggályok is vannak. Példaként hozta, nem tudni, hogy a kormány miként használta fel a szociális konzultációra szánt több száz millió forintot. Kitért továbbá arra, hogy az MSZP álláspontja szerint a visszaérkezett íveket kutathatóvá kellene tenni, mivel kulcsfontosságú jogszabályok – az új alaptörvény, illetve szociális és munkajogi tárgyú törvények – alapjául szolgáltak.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) Jóri András határozatára válaszolva azt közölte: kezdeményezi az ombudsmani határozat bírósági felülvizsgálatát, és “visszautasítja az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik