Belföld

Törölteti az ombudsman a szociális konzultáció adatait

Az adatvédelmi biztos elrendelte a személyes adatok törlését a kérdőívekről. Az illetékes hivatal megtámadja az ombudsman határozatát.

Jogellenes adatkezelés miatt Jóri András adatvédelmi biztos határozatban rendelte el a Szociális konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését – közölte az ombudsman sajtótitkársága kedden az MTI-vel.

Jóri András megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást is – írták.

Az ombudsman júniusban már megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala nem tett maradéktalanul eleget, ezért indított közigazgatási eljárást az ügyben, melynek eredményeként született meg a mostani határozat – olvasható a közleményben.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala délután válaszul azt közölte: visszautasítják „az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket.”

A hivatal kezdeményezi a szociális konzultációval kapcsolatban született adatvédelmi biztosi határozat bírósági felülvizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik