Belföld

Csak az mehet egyetemre, akinek van nyelvvizsgája

A többi között ez is szerepel a kormány nyelvoktatási stratégiájában. A felsőoktatási felvételit 2015-től kötnék középfokú nyelvvizsgához.

Minden középiskolában legalább két idegen nyelvet kell tanítani, megszűnnek a nyelvi előkészítő osztályok, és csak középfokú nyelvvizsgával lehet főiskolára vagy egyetemre jelentkezni – a Magyar Hírlap szerint ezt tartalmazza az oktatási államtitkárság heteken belül a kormány elé kerülő új nyelvoktatási stratégiája.

A napilap azt írja, hogy a stratégia szerint a középiskolákban két, a speciális, nyolcosztályos gimnáziumokban három idegen nyelv lesz kötelező. A felsőoktatási felvételit 2015-től kötnék egy középfokú komplex nyelvvizsga meglétéhez.

Az idei évben felvételizőknek egyébként csupán az 56 százaléka rendelkezik valamilyen nyelvvizsgával.

Az oktatási államtitkárság közlése szerint a felsőoktatási intézményekben várhatóan négy-öt éven belül teszik felvételi követelménnyé a középfokú nyelvvizsgát. “Köztudott, hogy az egyetemet, főiskolát végzett fiatalok jelentős hányada azért nem kap diplomát, és nem jut megfelelő álláshoz, mert nincs meg a szükséges nyelvvizsgája. Ráadásul a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy sokan azon a nyelven sem tudnak megfelelően kommunikálni, amiből államilag elismert vizsgát tettek” – indokolta a lépést a tárca a Magyar Hírlap cikke szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik