Belföld

Tüntethet a Szigeten a Hatvannégy Vármegye

A TASZ szerint a januárban bejelentett tüntetés jogszerű. A Sziget Fesztivál főszervezője viszont közölte: csak azt engedik be, akinek jegye is van.

A Társaság a Szabadságjogokért közleményében az áll: “tekintettel arra, hogy a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését”. Az önkormányzat által a Sziget Fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának.

A közlemény valószínűsíti, hogy a fesztivál nagyszínpadánál – ahol több tízezren férnek el – a tüntetésen maximum százan lesznek, így a koncert és a tüntetés azonos helyen és időben zajlik majd, de ez “nem jelenti azt, hogy bármelyik is ellehetetlenítené a másikat”.

Ilyen esetben a rendőrség feladata mindkét rendezvény megközelítésének és zavartalan lebonyolításának biztosítása, a résztvevők biztonságának garantálása – mutattak rá.

Arról is írtak, hogy “a rendészeti kérdések megoldása a rendőrség, és nem a Sziget Kft. törvényes kötelezettsége”, ugyanakkor “a tüntetés biztosítása tekintetében a gyülekezés szervezőit együttműködési kötelezettség terheli”.

Felhívták a figyelmet arra, hogy “amennyiben az önkormányzat úgy kötött bérleti szerződést kulturális rendezvény megtartására, hogy a Sziget Kft-t nem tájékoztatta arról, hogy ott és akkor egy jogszerű tüntetés megtartására kerül sor, akkor azért a felelősség a fesztivál szervezőivel szemben kizárólag az önkormányzatot terheli”, és “ez a figyelmetlenség nem járhat a gyülekezési szabadság korlátozásával”.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: az óbudai szigetre – mivel az irodának a fővárosi önkormányzattal a rendezvény megtartására érvényes szerződése van – a fesztivál ideje alatt az jöhet csak be, aki megváltotta belépőjegyét vagy tiszteletjegyet kapott. “A rendezvény programjaira mi nem fogunk senkit azért ingyen beengedni, mert arra hivatkozik, hogy tüntetni jött” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik