Belföld

MSZP: soha nem volt annyi szegény gyerek, mint ma

A szocialisták szerint mintegy egymillió gyermek él szegénységben, és a kormányzati politika csak ront a helyzetükön.

Korózs Lajos, a Gyurcsány-kormány szociális államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette az ELTE szociálpolitikai tanszékének nemrég publikált vizsgálatát, melyből egyebek mellett az derült ki, hogy a leghátrányosabb kistérségekben élők 84 százaléka – mintegy kétmillió ember – olyan háztartásban él, ahol a befolyó jövedelem a legalsó ötödbe tartozik. Ezekben a családokban egyetlen aktív kereső sincs.

Korózs Lajos elmondta: tíz év alatt megháromszorozódott azoknak a száma, akik magukat szegénynek mondják. A szegénységnek “etnikai arca” is van; a magukat romának tartó háztartások 93,2 százaléka a hónap végére kifogy a pénzéből, míg a nem romáknál ez 55,6 százalék. Példaként említette továbbá, hogy a romák harmadánál nincs vezetékes víz, míg a nem romáknál ez csak 6,5 százalék.

Elmondta azt is, hogy a felmérés során megkérdezettek a családi ellátások közül a családi pótlékot tartják a leginkább elfogadható szociális ellátásnak. Korózs Lajos szerint ezért eljött az ideje annak, hogy a jövőben indexálják a családi pótlékot.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány hete, a 2010. évi adatok alapján ismertetett adataira hivatkozva kitért arra is, hogy ma Magyarországon 3,7 millióan élnek a létminimum alatt.

A szocialista politikus szerint a kormányzat tervezett intézkedései negatívan fogják érinteni azokat a családokat, amelyekben rokkantnyugdíjas, táppénzes, vagy álláskeresési támogatásban részesülő él. A kormányzati politika hatására a jövedelmi egyenlőtlenségek tovább növekednek, a most mélyszegénységben élők helyzete tovább romlik, a társadalmi feszültségek növekednek és a rasszizmus is erősödni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik