Belföld

Milyen zászlót lenget a szél augusztus 20-án?

A főváros valószínűleg kénytelen lesz megsérteni saját rendeletét, mert nem tudja majd fellobogózni a közterületeket saját jelképével.

Alighanem saját, 20 éve elfogadott rendeletét fogja megsérteni a főváros augusztus 20-án, amikor a nemzeti ünnepen fel kell lobogóznia a város közterületeit a nemzeti és a fővárosi zászlóval – hívja fel a figyelmet a Népszava.

A napilap keddi száma ismerteti, hogy a budapesti zászló kitűzésével bajban lesznek a középületek kezelői és tulajdonosai éppúgy, mint a közterületekért felelős Főpolgármesteri Hivatal. A három hét múlva esedékes nemzeti ünnepre ugyanis aligha áll majd rendelkezésre a megfelelő hivatalos fővárosi lobogó.

Jelenleg a közgyűlés április 22-i döntése van érvényben Budapest új jelképeiről – ennek hatálybalépése augusztus 15-e. A szándék szerint a nemzeti ünnepen már az új fővárosi zászlót kellene kitűzni városszerte. Mivel a nemzetiszínű sorminta “hadizászló” jelleget kölcsönzött a lobogónak, a városháza július végén úgy döntött, újratervezik a még hatályba sem lépett jelképet. A közgyűlés várhatóan augusztus 31-i ülésén tárgyalja az előterjesztést, amely a lobogó szélén a sorminta helyett egyszerű díszsort javasol.

Vagyis augusztus 20-ra nem lesz kész a még el sem fogadott legújabb zászlóváltozat, de vélhetően nem gyártatják le mintegy tízmillió forintért a jelenleg hatályos lobogókat sem, hiszen néhány héttel később úgyis megváltoztatnák. Ha viszont semmit sem tűznek ki a nemzeti ünnepen, saját rendeletét sérti meg a főváros – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik