Belföld

MSZP: politikai propaganda az államadósság-téma

A szocialista párt szerint érdemi és tényszerű vizsgálatokra lenne szükség az ügyet illetően.

“A második Orbán-kormány által látszólag az államadósság, valójában az előző kormányok ellen folytatott (bosszú) hadjárat igazi vesztesei az emberek, akik a Fidesz-KDNP politikai propagandájának porától nem láthatják tisztán, mi és miért történt Magyarországgal az elmúlt nyolc, tíz, vagy épp húsz évben” – írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Szekeres Imre, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője.

Tudatta, hogy az MSZP az emberek tényszerű tájékoztatása érdekében, minden évben átfogó gazdaság- és pénzügypolitikai jelentést készít a szakmai szervezetek, a szakértők véleményére alapozva.

Szerinte az államadósság növekedését vizsgáló parlamenti albizottság jelentése alátámasztja, helyesen döntött az LMP és az MSZP, hogy nem vett részt a testület munkájában. “Miközben a meghívott miniszterelnökök és pénzügyminiszterek mindegyike állt a vizsgálat elé, részletes adatokkal szolgált, az albizottsági állásfoglalás a tényeket semmibe vevő, indulatos és szakmailag megalapozatlan”.

Az MSZP fontosnak tartja, hogy érdemben vizsgálják meg az államadósság alakulását az elmúlt húsz évben, mert ez fontos tapasztalat a jövő számára; és szükség van rá, mert “a Fidesz-KDNP-kormány félrevezeti az embereket”.

Így tettek, amikor azt jelentették be, hogy soha nem látott mértékben csökkentik az államadósságot 4 százalékkal, ami valójában nem más, mint az általuk elkövetett adósságnövekedés kompenzálása – írta Szekeres Imre. Hozzátette, “az államosított magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államkötvényeit vonják be, vagyis nem történik más, minthogy eltörlik az állam tartozását az emberek felé”.

Az sem igaz – folytatta -, hogy ez a csökkentés egyedi lenne: 1994 és 1997 között az államadósság mértékét a Horn-kormány a GDP 90 százalékáról 62 százalékra csökkentette, az évi átlagos csökkenés 9 százalékpont volt, több mint duplája annak, mint amire most Orbán Viktor büszke.

“1990-1994 között a jobboldali kormány alatt nőtt az államadósság 90,7 százalékra. 1994-2001 között 52-56 százalékra csökkent, a Horn-kormánynak köszönhetően. 2001-2007 között 65,9 százalékra nőtt” – sorolta a szocialista politikus, megjegyezve: míg a jobboldali kormányok alatt a tehetősebbeknek, kiváltságosoknak juttatott kedvezmények miatt emelkedett az adósság, addig a baloldali kormányok időszakában az alacsony keresetűek fizetésének, a nyugdíjasok megélhetésének rendezésére és az infrastruktúra fejlesztésére elköltött összegek miatt.

Az államadósságunk, akár a többi európai országban, csak a válság beköszöntével nőtt 70 százalék fölé, de Magyarország a 2009-2010-ben végrehajtott konszolidáció révén ma a legstabilabb országok közé tartozik – hangsúlyozta Szekeres Imre, aki szerint a mostani kormány által választott költségvetési megszorítások igazságtalanok, ráadásul nem segítik a gazdasági növekedést, nem teremtenek új munkahelyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik