Belföld

Szijjártó: “Az elmúlt 8 év kormányai politikai bűnt követtek el”

Az államadósság ilyen brutális mértékű megemelése bűn, a bűnért felelősségre vonás szokott járni - hangzott el az albizottsági ülésen.

Az albizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, valamint az alkotmányügyi bizottságához fordul majd, hogy a 2002-2010 közötti jelentős államadósság-növekedés miatt a politikai felelősség mellett az akkori szocialista-SZDSZ-es kormányok jogi felelősségrevonási lehetőségét is megvizsgálja a két parlamenti bizottság.
Az albizottság jelentését a testület fideszes, KDNP-és honatyái és az albizottság független képviselője egyhangúlag, hét igennel szavazta meg, a testület jobbikos tagja külföldön tartózkodik. Az albizottság munkájában nem vesznek részt sem szocialista, sem LMP-és képviselők.

Szijjártó Péter (Fidesz), az albizottság alelnöke a parlamenti testület ülésén kiemelte: a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. Bebizonyosodott, hogy ezek a kormányok eladósították az országot elhibázott, rossz gazdaságpolitikai döntéseikkel, így az államadósság mértéke a korábbi GDP-arányos 53 százalékról 80 százalékra emelkedett 2010-re – húzta alá.

Szijjártó Péter rámutatott: szükség van arra, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki és költségvetési bizottsága vizsgálja meg, hogy a jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi felelősség megállapítására.

Az albizottság alelnöke kiemelte: “Magyarország legnagyobb problémáját a súlyos eladósodottsága okozza, ezt a rendkívül súlyos eladósodottságot nyolcévnyi szocialista-szabaddemokrata kormányzás rossz, elhibázott gazdaságpolitikai döntései okozták.”

Szijjártó Péter rámutatott: ezen nyolc év alatti “brutális mértékű államadósság-növekedést” rossz gazdaságpolitikai, elhibázott kormányzati döntések idézték elő, semmilyen külső gazdasági kényszer nem járult ahhoz, hogy nyolc év alatt az államadósság mintegy 50 százalékkal megnőtt a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva.

Szijjártó Péter aláhúzta: “Ezért (…) világosan le kell szögeznünk, súlyos felelősség terheli az ország gazdasági helyzetének jelentős elrontásáért Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, az ő pénzügyminisztereiket, és az ő kormányaikat”.

Abból a személyi jövedelemadó összegből, amit az állampolgárok befizetnek, “minden 10 befizetett forintból hetet az adósságszolgálatra kell, hogy költsön a magyar állam” – emelte ki Szijjártó Péter.

Az államadósság ilyen brutális mértékű megemelése bűn, a bűnért felelősségre vonás szokott járni” – emelte ki. Szijjártó Péter aláhúzta: a felelősség kettős, politikai és jogi is, a jogi felelősségvonás lehetőségének megvizsgálására is szükség van, ez az egyik legfontosabb konklúziója az albizottság munkájának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik