Belföld

Jogi elszámoltatást akar a Fidesz államadósság-ügyben

Szijjártó Péter közölte: ha nincs ilyen lehetőség a felelősségre-vonásra, akkor a jövőben legyen!

A Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága vizsgálja meg, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi következmények és felelősség megállapítására – jelentette be Szijjártó Péter újságíróknak csütörtökön. A fideszes politikus hozzátette: ha nem, kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon arról, hogy “a jövőben ez így legyen”.

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek látja, az erről szóló jelentés elfogadása vasárnap történhet meg – jelezte az albizottság alelnöke.

Az MSZP az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írja: Szijjártó Péter nyilatkozatából egyértelműen arra lehet következtetni, hogy “a miniszterelnök feltett szándéka a jelenlegi kormány hibáit és cselekvésképtelenségét, illetve eddigi intézkedéseinek sikertelenségét és eredménytelenségét másra, az előző kormányokra fogni”. A szocialisták felszólították a miniszterelnök szóvivőjét, hogy “ne kísérletezzen a politikai és a jogi kategóriák összemosásával”.

A közlemény szerint ha valakit büntetőjogi felelősségre kellene vonni, az a mostani kormányfő lehetne. Mint fogalmaztak: Orbán Viktor “tudatosan rombolja le az elmúlt 20 év elért vívmányait úgy, hogy közben súlyos terheket ró a legkiszolgáltatottabbakra, növeli a szegények és gazdagok közti különbséget, társadalmi feszültséget szít, miközben fokozatosan építi le a demokratikus intézményrendszereket”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik