Belföld

Vádemelési javaslat a zalai hitelcsalások ügyében

A Zala Megyei rendőrség vádemelési javaslattal zárta le a két éve tartó nyomozását.

A rendőrség 23 gyanúsított ellen javasol vádemelést csalás és magánokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt.

A gyanúsítottak egy ingatlanforgalmazó és egy ügyvéd közreműködésével számos ingatlanra a valós értéküknek a többszörösét vették fel hitelként – közölte a rendőrség az MTI-vel.

A korábbi ügyészségi közlések szerint az ügyben gyanúsított az ingatlanforgalmazással és értékbecsléssel foglalkozó S. Szilárd – korábban a Jobbik keszthelyi szervezetének elnöke és a város egyik önkormányzati bizottságának külső tagja -, valamint ügyvéd anyja, Sz. Irén. A férfi tavaly három hónapig előzetes letartóztatásban is volt, anyját pedig szintén őrizetbe vették, majd lakhelyelhagyási tilalommal sújtották.

A rendőrség közlése szerint 2009 júliusa óta nyomoztak a türjei férfi és társai ellen. A férfi 2007 novembere és 2009 januárja között Zalaszentgróton és vonzáskörzetében több lakóházat is vásárolt, majd az ingatlanokat rövid időn belül a többszöröséért eladta hozzátartozóinak, ismerőseinek, s ehhez a vevők banki hitelt igényeltek – írta az MTI.

A gyanú szerint a férfi az ingatlanokat azért vásárolta, hogy azokat jelentősen túlértékelten, valótlan tartalmú, színlelt szerződésekkel továbbértékesítse ismerőseinek, köztük hajléktalanoknak. A vevők a vásárláshoz valótlan tartalmú kérelmekkel, értékbecslések felhasználásával igényeltek hitelt egy banktól, de a kölcsön visszafizetésére sem szándékuk, sem reális lehetőségük nem volt.

A benyújtott hitelkérelmek és a valótlan tartalmú értékbecslések alapján a türjei férfi vevői és társai hat ingatlanra összesen 47,3 millió forint hitelt igényeltek, ebből 31,3 milliót folyósítottak is nekik.

Az ügyben bűnsegédként gyanúsított S. Szilárd szabadlábra helyezése után tavaly májusban közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben úgy fogalmazott: “a rendőrség és az ügyészség nem tudott összeállítani törvényes alapon álló vádat, ezért nincs, ami ellen védekeznünk kellene”. Hozzátette: “nem követtem el sem én, sem édesanyám azt, amivel meggyanúsítottak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik