Belföld

A kormány oktatási és foglalkoztatási politikája kudarcra van ítélve

Az MSZP szerint csak tudás alapú társadalommal és képzett, nem pedig eldobható munkavállalókkal, kubikosokkal, fél- vagy teljes analfabétákkal lehet erős nemzetet építeni.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján bírálva a kormány közfoglalkoztatási programját, a munka törvénykönyve és az oktatási törvény tervezett átalakítását, úgy fogalmazott: Orbán Viktor “perverz társadalom-, és gazdaságpolitikája” kudarcra van ítélve, mert a kormány az oktatásra nem áldoz, a munkajogokat szűkíti, miközben a vállalkozókat az egykulcsos adóból eredő rossz, torz rendszer miatt rákényszeríti, hogy bért emeljenek.

A szocialista politikus azt mondta: ha tényleg az a baj, hogy millióknak nem megfelelő a tudásszintje és képzettsége, akkor nem az a megoldás, hogy még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozzuk őket, hanem ezeket az embereket be kell vonni az oktatásba, mert csak a tudás az, ami megvéd és versenyképessé tesz a munkaerőpiacon.

Hozzátette: a kormányfő nem koncepció és rendszer alapján dolgozik, nem helyezi el Magyarországot Európában, ezért a köz- és felsőoktatási törvényt is visszalépésként értékelik. Őszig újra kell fogalmazni, hogy milyen tudásszinttel és készséggel kell rendelkeznie egy 14-15 éves gyermeknek, függetlenül attól, hogy szak- vagy felsőoktatásban kíván tovább tanulni. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a bukás intézményének bevezetését sikernek értékeli a szakállamtitkár, miközben az egyértelmű kudarc, diáknak, szülőnek és tanárnak egyaránt – hangoztatta.

Az MSZP elnökségi tagja megjegyezte, 2020-ra az Európai Unió tagállamaiban 12 millióval kevesebb olyan munkahely lesz, amely alacsony képzettségű munkavállalókat igényel, miközben 16 millióval több szakképzett emberre lesz szükség.

Kunhalmi Ágnes a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kamara támogatja a kormány „feudális rendszerre épülő politikáját”, azt hangoztatva, a munkaadók is tudják, hogy nem kubikusokra, fél-, vagy teljes analfabétákra van szüksége az országnak, mert aki magasabban képzett, annak ugyan több bért kell adni, de többet is termel.

Orbán Viktor szombati, Tusnádfürdőn mondott beszédére reagálva azt mondta: Ha valaki olyat mond, hogy nincs szüksége Magyarországnak uniós támogatásra, az vegye vissza a vállalkozóktól a már kifizettet támogatásokat, és ne vegye igénybe a lehívás előtt álló forrásokat sem – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik