Belföld

Ezekkel a diplomákkal lehet a legtöbbet keresni

Az Mfor.hu összegyűjtötte, hogy egy-egy slágerszak elvégzésével mennyit kereshetnek a diplomások.

A statisztikai hivatal szerint legszerencsésebb helyzetben az a maroknyi magyar van, akik a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás területén dolgoznak, ők átlagosan havi 1,1 millió forintot visznek haza – írja a Menedzsment Fórum. Az energetikai mérnök áll a legközelebb ehhez a szakmához, ezt a szakot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Miskolci Egyetemen hirdették meg.

Jól kerestek májusban a vegyészmérnökök is, ebben a szakmában a szellemi foglalkozásúak átlagosan nettó 369 ezer forintot vittek haza. Vegyészmérnök szakot a Debreceni Egyetemen és a Pannon Egyetemen hirdettek.

Hagyományosan “jól fizet” a kommunikáció és médiatudomány, melyre a legmagasabb ponthatár 442 pont volt az ELTE-n. A statisztikai hivatal adatai szerint az információ és kommunikáció terén átlagosan 245 400 forintot lehet keresni havonta.

Szintén hagyományosan jól fizető szakma a pénzügyi terület, éppen ezért talán nem véletlen, hogy az egész országban idén is a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára kellett a legtöbb pont. A statisztika szerint a pénzügyi és biztosítási tevékenységgel átlagban havi nettó 275 ezer forintot lehet keresni jelenleg Magyarországon.

A fentiek mellett úgy tűnik megéri gépészmérnöknek menni, hiszen a járműgyártásban nettó 259 ezer forintot, míg a gép, gépi berendezés gyártása esetén 249 ezer forintot lehet hazavinni átlagosan.

Érdemes megemlíteni, hogy bár az orvosi szakok a legkeményebbek között vannak, mégis ez egészségügyi fizetések átlagban jócskán alulmúlják a fent említett diplomákért járó havi juttatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik