Belföld

Megvannak a felvételi ponthatárok

A legmagasabb pontszám államilag finanszírozott képzésben a Corvinus nemzetközi gazdálkodás alapszakjához kellett.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu portálon. Az oldal egyébként nagyon leterhelt, csak lassan töltődik be, de egyelőre működik.

Összesen 97.769-en kerültek be valamelyik felsőoktatási intézménybe. A maximális 480 pontot sehol sem kellett elérni a felvételhez. A legmagasabb pontszám államilag finanszírozott képzésben a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bekerüléshez, a nemzetközi gazdálkodási alapszakon 463 pont a határ. A második és harmadik legmagasabb pontszámot is ebben az intézményben kellett hozni, gazdálkodási és menedzsment szakon 457, a társadalomtudományi karon 453 pontot. Költségtérítéses képzésben a veszprémi mérnök-informatikus képzésben 478 pont volt a határ.

A Millenárison a rossz idő ellenére is sokan várták a pontszámok megjelenését. Az MTI tudósítói számos diákot láttak, akik üdvrivalgással fogadták az óriáskivetítőn megjelenő pontszámokat.

Az idén körülbelül ugyanannyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, mint egy éve; a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta. Többen céloztak meg felsőfokú szakképzést, mint előző évben.

A kihirdetés előtt a hallgatók ösztöndíj- és munkalehetőségeiről is szó esett budapesti Millenárison. A Magyar Ösztöndíjbizottság irodavezetője elmondta: mintegy negyven országba lehet kijutni segítségükkel államközi szerződések alapján alapképzésben, mesterképzésben, illetve doktoranduszképzésben. Többek között lehetőség van arab nyelvterületre vagy Mongóliába is kiutazni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakmai főtanácsosa rámutatott: a munkavállaláskor dilemmaként vetődik fel a közszféra és a versenyszektor közötti döntés. Utóbbiban magasabb a fizetés, előbbiben pedig stabilabb a foglalkoztatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik