Belföld

Budai feljelentése előtt is nyomoztak a Nitrogénművek ügyében

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjének közlése szerint a büntetőeljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja.

Hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával vizsgálja a péti Nitrogénművek Zrt.-nek a 2008-2009-ben nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyét a Központi Nyomozó Főügyészség – közölte a Magyar Nemzettel a főügyészség szóvivője.

Fazekas Géza a napilapnak elmondta: bár a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos által lefolytatott vizsgálat megállapításait a múlt héten kapták meg, a nyomozást már június elején elrendelték, miután ismeretlen személyek ugyanebben az ügyben feljelentést tettek. A szóvivő közlése szerint a büntetőeljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja, a nyomozás határideje pedig szeptember 5.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy Budai Gyula azért fordult az ügyészséghez, mert a Gyurcsány-kormány 2009-ben úgy módosította a Nitrogénműveknek nyújtott kezességvállalásról szóló előző évi kormányhatározatot, hogy az addigi biztosítékokat – a cég ingatlanvagyonát és részvényeinek 76 százalékát – kivette a döntésből. Így ettől kezdve a kormány fedezet nélkül kezeskedett a társaság hiteleiért az állam kontójára. Budai szerint vizsgálni kellene Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, illetve a kormányhatározat előterjesztőinek, Veres János akkori pénzügy-, illetve Gráf József agrárminiszternek a felelősségét – írja a napilap csütörtöki száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik