Belföld

Tetőt bontott, kéményt döntött, vezetéket szaggatott a vihar

Az ország keleti felén éjfélig narancssárga figyelmeztetés van érvényben. Nagy eső és viharos széllökések jönnek még.

Országszerte hatalmas viharok napja a mai. Több településen nincs áramszolgáltatás, egyes szakaszokon nem járnak a vonatok, számos helyen a felhőszakadások miatt szivattyúzzák a vizet, néhol a gázvezeték is megsérült. A figyelmeztető előrejelzés szerint éjfélig Észak-Magyarországon és az Észak-Aldöldön a heves zivatarok miatt akár a piros riasztás is érvénybe léphet a következő órákban.

Kisdi Máté, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy Budapesten a tűzoltókat 11 óráig ötvenszer riasztották, a leginkább fakidőlésekhez, vízszivattyúzáshoz kértek tőlük segítséget.

Pest megyében a szerda délelőtti vihar Nagykőrös környékét sújtotta a leginkább. A viharos szél következtében fák dőltek a 441-es főútra, ezért a Cegléd és Nagykőrös közötti szakaszt lezárták, a forgalmat elterelték. A szél megbontotta egy nagykőrösi iskola tetőszerkezetét is, az ott táborozó mintegy száz gyereket átköltöztették.

Az ország nyugati felén, a Veszprém megyei Balatonalmádiban a rendkívüli esőzés miatt leomlott egy támfal és megsérült a gázvezeték. A szakemberek dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán. A szerda hajnali felhőszakadás következtében egy patak kiöntött, a víz több kertet és pincét elárasztott.

Hajdú-Bihar megyén is végigsöpört a vihar. A tűzoltók Debrecenben, Balmazújvárosban, Berettyóújfaluban, Egyeken, Hajdúnánáson és Hajdúszoboszlón dolgoznak a károk elhárításán. Dél óta 28 helyszínre vonultak ki a tűzoltók a megyében, de a szám percről percre emelkedik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elsősorban fakidőlésekhez, vezetékszakadásokhoz riasztották a tűzoltókat. Mezőkövesdnél az általános iskola tetejét rongálta meg a vihar, de érkezett bejelentés Füzesabonyból és Miskolcról is.

Heves megyében, Visontán távvezetéki üzemzavar miatt automatikusan leállt a Mátrai Erőmű két blokkja szerda délelőtt, miután a vihar megrongálta a villamos vezetékeket és az erőmű nem tudta eljuttatni az áramot a felhasználókhoz. Néhány településen szinte nincs olyan ház, amely ne károsodott volna a vihar következtében. Kisnánán egyes épületeknek a fél tetőzetét elvitte a viharos szél. Személyi sérülés sehol nem történt. Több településen nincs áram, mert a szél leszaggatta az elektromos vezetékeket.

Az EDF Démász szolgáltatási területén, Bács-Kiskun és Pest megyében 85 településen, mintegy 70 ezer fogyasztónál okozott áramkimaradást a vihar. Baján, Szabadszálláson, Kiskőrösön, Kecskeméten, Cegléden és Nagykőrösön nagy erőkkel folyik a hibák kijavítása.

Bács-Kiskun megyében eddig 120 káresetet jelentettek. Kecskeméten az orkánerejű szél szerda délelőtt fákat döntött ki. Gyapjas János tűzoltó százados tájékoztatása szerint fák dőltek autókra, sínre, villanyvezetékekre, épületek rongálódtak meg, egy helyen egy tűzfal is megdőlt. A térségben a mobiltelefon-hálózatok egy ideig nem működtek.

Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyét egy úgynevezett szupercella érintette; a hirtelen támadt erős szél fákat, villanyoszlopokat csavart ki, áramvezetékeket tépázott meg, közlekedési jelzőlámpákat szaggatott le. Több épületen megbontotta a vakolatot és a tetőzetet, a törmelék gépkocsikat rongált meg. Az erős, óránként 100 kilométeresnél is erősebb szél mintegy 20 percig tombolt Szolnokon. Eddig 160 eseményhez riasztották a tűzoltókat.

Több településen a szélvihart eső, jégeső kísérte, amely a szántóföldi növények és gyümölcsösök terméseiben is károkat okozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik