Belföld

Tomboló vihar: piros figyelmeztetés éjfélig

Egész Dél- és Kelet-Magyarországon másodfokú riasztás van. Itt délután is kialakulhatnak heves zivatarok.

Óriási vihar vonult végig Bács-Kiskun megyén, Kecskeméten az orkánerejű szél szerda délelőtt fákat döntött ki, a városban tele vannak letört ágakkal az utcák, a tűzoltókat fakidőlésekhez hívják – tájékoztatott az MTI. Az hírügynökség Baja, Kiskunhalas, Soltvadkert, Kiskunfélegyháza térségéből is közlekedési nehézségekről kapott információt.

A vihar 85 településen, mintegy 70 ezer fogyasztónál okozott áramkimaradást az EDF Démász szolgáltatási területén, Bács-Kiskun és Pest megyében. Az erős szél következtében fák dőltek villanyoszlopokra, vezetékek szakadtak el, villanyoszlopok dőltek ki. Kora délután 31 ezer háztartásban nem volt még áram.

Baján, Szabadszálláson, Kiskőrösön, Kecskeméten, Cegléden és Nagykőrösön gőzerővel folyik a hibák kijavítása. Több helyen aggregátorok segítségével biztosítják a villamos energiát.

Kecskeméten negyedóra alatt átvonult a vihar első hulláma, egy darabig a mobiltelefonok sem működtek a város környékén. A katasztrófavédelem a károkról későbbre ígért a károkról tájékoztatást.

Vihar Kecskeméten

A fővárosban is szakadt az eső és villámlott szerda reggel és délelőtt. Délután viszont már nem kell hevesebb zivatarokra számítani a Közép-Magyarországi Régióban.

Távvezetéki üzemzavar miatt automatikusan leállt a Mátrai Erőmű két blokkja – erről a társaság médiareferense tájékoztatta az MTI-t. Korcsog Béla közölte: a térségben kitört vihar megrongálta a villamosvezetékeket és az erőmű nem tudta eljuttatni az áramot a felhasználókhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig piros figyelmeztetést adott ki az ország keleti, északkeleti területeire. Jelenleg Dél- és egész Kelet-Magyarországon naracssárga riasztás van érvényben!

Észak-Magyarországon a heves zivatarokban helyenként rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék, néhol nagy méretű jég is hullhat. Eleinte Heves és Nógrád megyében, majd a déli óráktól főként a régió keleti részén óránkénti 80-90 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet.

Az OMSZ előrejelzése szerint délelőtt az Észak-Alföldön, főként Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szél erőssége több helyen meghaladhatja az óránkénti 70 kilométerest. Eleinte ott, majd délutántól több helyen kell intenzív zivatarokra számítani. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a széllökések akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják, emellett néhol nagy méretű, 2 centiméteres jég is hullhat.

A Dél-Alföldön, Csongrádban szintén többfelé várhatók 70 kilométeresnél erősebb széllökések. Békés megyében a déli óráktól heves zivatarok alakulhatnak ki, 90 kilométeresnél erősebb szélrohamokkal, intenzív csapadékkal és néhol 2 centiméternél is nagyobb jéggel.

Várható időjárás a héten

Szerdán délután országszerte sok lesz felettünk a felhő. Eleinte elsősorban keleten még több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Ismétlődő jelleggel fordulhat elő eső, zápor, főként a középső és keleti tájakon zivatar. Délkeleten felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Egy-egy intenzívebb csapadékgócban – főként az Alföld déli felén és a Tiszántúlon – jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az időnként élénk déli, délnyugati szél a Dunántúlon már északnyugatira fordul és megerősödik, zivatarban viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértéke tág határok, 20 és 32 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé méfrve az egyre melegebb értékeket.

A csütörtökre virradó éjszaka csak átmenetileg szakadozik fel a felhőzet, marad az erősen felhős, borult idő. A hajnali óráktól egyre többfelé fordul elő újabb eső, zápor. A hajnali órákban elsősorban az átmenetileg derültebb déli-délnyugati megyékben pára- illetve ködfoltok képződhetnek. A nyugati-délnyugati szél időnként megélénkül, a Kisalföldön és a középső megyékben gyakoriak lesznek az erős széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul.

Délután erősen felhős illetve borult marad az ég, többfelé ismétlődő jelleggel előforduló eső, záporeső mellett. Ez alól kivételt csak az ország déli, délnyugati megyéi képeznek, ahol az erősen felhős ég mellett csak néhol fordul elő kisebb eső, zápor. A délnyugati megyék kivételével időnként élénk lesz a nyugati, délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában 18 és 23 fok között alakul, a délnyugati megyékben lehet ennél néhány fokkal melegebb.

Péntektől marad az alapvetően szeles és csapadékos időjárás, gyakori esővel, záporral, eleinte, majd az időszak végén néhol zivatarral. A hőmérséklet alakulásában jelentős változás nem várható, egyedül vasárnap lehet az átlagos értékek körül, ám jellemezően alatta marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik