Belföld

Budai feljelentést tett a péti Nitrogénművek ügyében

Az elszámoltató biztos szerint egészen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökig érhetnek a szálak.

Megtette a feljelentést a péti Nitrogénművek Zrt.-nek nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyében az elszámoltatási kormánybiztos a Központi Nyomozó Főügyészségen; Budai Gyula ezt hétfőn közölte az MTI-vel. Szerinte felmerül a hűtlen kezelés, a hivatali visszaélés, a vesztegetés és a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének a gyanúja.

A politikus június 9-én jelentette be, hogy a vizsgálat után büntetőfeljelentést tesz az ügyben, amelynek lényege – mint ismertette -, hogy az állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitelének felvételéhez.

Azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok – így például a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényei 76 százaléka – közül egy sem szerepelt benne. Azaz – Budai Gyula szerint – a cég úgy kapott 50 millió eurót 80 százalékos bankgaranciával és 10 milliárd forint fejlesztési banki hitelt 100 százalékos állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára.

Ha a cég gazdálkodása veszélybe kerül, ezt az összeget a magyar államnak kell megfizetnie – mutatott rá júniusi tájékoztatóján a kormánybiztos, aki szerint az ügyben felelősségük van a kormányhatározat előterjesztőinek, Gráf József volt agrár-, valamint Veres János volt pénzügyminiszternek, és vizsgálni kell Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő felelősségét is.

Budai Gyula a feljelentésben azt írja: tudomása szerint a Központi Nyomozó Főügyészség már nyomoz az ügyben, ezért kéri, hogy a kormánybiztosi vizsgálatának eredményét vegyék figyelembe a folyamatban lévő eljárásban.

A péti Nitrogénművek Zrt. korábban azt közölte, hogy egyetlen forint állami támogatást sem kapott, kizárólag piaci alapú és feltételű hiteleket vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik