Belföld

Tüntetésre és sztrájkra készülnek a közmédia dolgozói

Az érdekképviseletek munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek; az elégséges szolgáltatások mértékéről jelenleg is zajlanak a tárgyalások.

A Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (Közszat) elnöke az MTI Hírcentrumának azt mondta, hogy jövő szerdán demonstrációba kezdenek az intézmények szakszervezetei. Nagy Navarro Balázs hozzátette: az “embertelen és arányait tekintve is kifogásolható” elbocsátások újratárgyalását követelik az MTVA vezetésétől.

A Közszat elnöke szerint megalapozott az életkor szerinti diszkrimináció gyanúja az elbocsátásokkal kapcsolatban, hiszen a munkavállalói részarányánál lényegesen több 50 év feletti dolgozót érintett a leépítés. Nagy Navarro Balázs azt is kifogásolta, hogy az elbocsátandók között számos szakszervezeti vezető van. Szerinte ez az érdekképviseletek megfélemlítése.

Hozzátette: az érdekképviseletek munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek; az elégséges szolgáltatások mértékéről jelenleg is zajlanak a tárgyalások.

Kapuvári Gábor, a Magyar Televízió korábbi Üzemi Tanácsának (ÜT) elnöke azt mondta: az ÜT-t egy konzultatív testületnek tartja, ezért nem szerencsés, ha a hamarosan felálló új Üzemi Tanács az utcára vonul. Hozzátette: törvénytelenségeket nem, tévedéseket azonban tapasztalt az elbocsátásról szóló előzetes értesítők átadása során. A megállapodással ellentétben ugyanis előfordult, hogy több gyermekét egyedül nevelő munkavállalóknak adta át az értesítést az MTVA vezetése – mondta Kapuvári Gábor.

MTVA: nincs politikai tisztogatás

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szinte teljes egészében lezárta a csoportos létszámleépítésről szóló előzetes értesítések átadását – nyilatkozta az MTI Hírcentrumnak az MTVA szóvivője pénteken. Az érdekképviseletek szerdán demonstrációba kezdenek, az elbocsátás újratárgyalását követelve.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője elmondta: az alap 3063 munkavállalójából mintegy 2100 találkozott munkahelyi vezetőjével. Háromnegyed részük szerződésmódosítást, míg negyedük az elbocsátásáról szóló előzetes értesítést vett át.

A szóvivő közölte: az MTVA szeptembertől az eddig át nem tekintett szervezeti egységeket és az ott dolgozók munkakörét is átvizsgálja, és várhatóan ismét módosítja a szervezeti és működési szabályzatot. Erre alapozza majd a leépítés második körét.

Cserháti Ágnes visszautasította a politikai tisztogatás vádját, és azt mondta: aki ezzel vádolja az alapot, annak a bíróság előtt is bizonyítania kell ezt. Hangsúlyozta: a négy közmédium összevonásával kialakult párhuzamosságokat számolja fel az MTVA az elbocsátások által.

“Örököltünk olyan gazdasági anomáliákat, amelyeket rendezni kell” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik