Belföld

Egyre többen fordulnak el a Fidesztől, előretört az LMP

A Századvég adatai szerint a kormánypártok támogatottsága hónapról hónapra csökken. Az LMP Budapesten hasít.

Az LMP több fontos területi, demográfiai csoportban is átvette az MSZP korábbi pozícióját. Egyértelműen vezet Budapesten és a 40 év alatti korosztályokban a szocialistákkal szemben – olvasható a felmérésről készült, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalóban.

A felmérés szerint a fővárosban a teljes népesség 19 százaléka támogatja az LMP-t, míg az MSZP-t 11 százalék. A 18-29 éves korosztályban az LMP 23, az MSZP 3 százalékon áll, a 30-39 éves csoport esetében pedig a két mutató 10, illetve 4 százalék.

Mint írták, a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 33 százalék, az MSZP ebben a körben 10 százalékon áll. Az LMP és a Jobbik támogatottsága egyaránt 8 százalék. Az LMP támogatottsága emelkedett a megelőző hónapokhoz képest.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok jelenleg 54 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 14 százaléka adná voksát a Jobbikra, 10 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe. Az LMP támogatottsága ebben a környezetben is növekedett.

A Századvég adatai szerint májusban, a biztos pártválasztók körében a lakosság 57 százaléka a Fidesz-KDNP-t, 21 százaléka az MSZP-t, 13 százaléka a Jobbikot, 6 százaléka pedig az LMP-t támogatta. Áprilisban egyébként ennél is magasabb, 59 százalékos volt a kormánypártok támogatottsága, amely azóta 5-tel csökkent.

Június végén a választókorúak fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy “most vasárnap” tartandó parlamenti voksoláson. A politikai mezőben továbbra is szűkülési folyamat érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya, jelenleg a megkérdezettek 38 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A Századvég Alapítvány június 27. és 30. között végezte telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását, amelyben ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorút kérdeztek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik