Belföld

Budai nem talált szabálytalanságot a debreceni agrárcentrumnál

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint megfelelően használta fel az állami költségvetésből rendelkezésére bocsátott támogatást az intézmény.

Budai Gyula 2010. októberében miniszterelnöki megbízottként – Papcsák Ferenc akkori elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezésére – indított adóhatósági és számvevőszéki vizsgálatot a debreceni agrárcentrum támogatásával kapcsolatban, mivel szerinte “a centrum támogatásáról szóló dokumentumok valóságtartalma megkérdőjelezhető”. Ezért kilátásba helyezte, hogy az iratok áttanulmányozása után büntetőfeljelentést is tesz sikkasztás miatt.

Az MTI-hez akkor eljuttatott közleményében Budai Gyula emlékeztetett: a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egy 2008. júniusi megállapodás alapján a Magyar Államkincstáron keresztül történő előirányzat-átcsoportosítással 70 millió forintot adott át az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának támogatására, egy oktatási és továbbképzési központ létrehozására.

A szerződést az FVM részéről Máhr András államtitkár, illetve Nagy János, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának elnöke írta alá, aki egyúttal 2009. január 1-től a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) Vagyongazdálkodási Tanácsának elnöke volt.

A debreceni agrárcentrum akkor azt közölte: ők elszámoltak a 70 millió forintos támogatás felhasználásáról.

Budai Gyulának a most Nagy Jánoshoz írt és az MTI-hez is eljuttatott levele szerint vizsgálatot folytatott le a “regionális együttműködés szakemberképzés céljából Kelet-Közép-Európa térségében oktatási és továbbképzési központ létrehozása” témában kötött támogatási megállapodás alapján felhasznált pénzek vonatkozásában.

A vizsgálat során a kormánybiztos a támogatással kapcsolatos iratokat kért és kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárságától, és a vizsgálat lefolytatására felkérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Állami Számvevőszéket.

Budai a rendelkezésére álló dokumentumok átvizsgálása után megállapította, hogy “az állami költségvetésből rendelkezésre bocsátott támogatás a támogatási szerződés rendelkezései szerint, valamint az irányadó jogszabályoknak megfelelően került felhasználásra”.

Mindezek alapján “további kormánybiztosi intézkedések megtételét nem látom indokoltnak” – zárul Budai Gyula levele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik