Belföld

Áll a bál az amerikaiak hegyvidéki einstandja miatt

A kerület a nagyköveti rezidencia előtti terület megnyitását követeli. A külképviselet szerint a rendőrségé a fennhatóság.

A XII. kerületi önkormányzat azt várja az amerikai nagykövetségtől, hogy vagy nyissa meg a Zugligeti úti, nagyköveti rezidencia előtti területet, vagy hosszabbítsa meg a közterület-foglalási szerződést, a féléves tartozását pedig rendezze – közölte Váczi János kedden az MTI-vel.

Az alpolgármester blogjában jelezte: a nagykövetség nem akarta újrakötni a decemberben megszűnt szerződését, a közterületet ennek ellenére “elkerítéssel foglalja”. Közölte azt is, hogy a nagykövetség hónapok óta válaszra sem méltatja őket.

Az MTI tudósítója a kérdéses területen posztoló magyar rendőrtől pénteken azt a tájékoztatást kapta, hogy a fémkorláttal elkerített területen csak a nagykövetség engedélyével rendelkező járművek parkolhatnak.

Váczi János elmondta: 2005 óta volt érvényben a közterület-foglalásra vonatkozó szerződés a 700 négyzetméteres területet körbekerítéséről és használatáról. Hozzátette: rendkívül méltányosan jártak el, mert egy rendelet miatt az amerikaiak kedvezőbb árat kaphattak és kaptak is.

Az alpolgármester szerint a szerződés 2010. december 31-én megszűnt; a külképviselet ezután megkereste az önkormányzatot, hogy nem szeretnék tovább bérelni a területet. A kerület ezt elfogadta, és azt kérte: adják vissza az ott élő embereknek, hiszen a környező házakban lakók is parkolásra szeretnék használni, nem beszélve arról, hogy éppen a Libegő induló végállomásánál van, tehát hétvégén is sokan használnák.

Az alpolgármester arról is beszámolt: ha a korábbi szerződést veszik alapul, csaknem 2 millió forint tartozása lenne a követségnek; ha viszont engedély nélküli közterület-foglalásról beszélünk, ez 18 millió forintot is meghaladó összeget jelentene.

Az önkormányzat mindig határozottan jár el az illegális közterület-használati ügyekben “nem tudnak és nem is fognak kivételt tenni egyetlen ország külképviseletével sem” – jelentette ki Váczi.

Az amerikai nagykövetség pénteken közölte az MTI-vel, hogy szerintük a nagyköveti rezidencia előtti terület nem tartozik a fennhatóságuk alá. A képviselet hozzátette, hogy a bejutással kapcsolatban a rendőrség adhat felvilágosítást. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

Váczi János ugyanakkor úgy véli: a rendőrségnek semmi köze sincs ehhez, mert kerületi közterületről van szó. Úgy fogalmazott: “Ezzel az erővel lehetne olyan követség is, amely például egyik nap az Istenhegyi úton, a fél forgalmi sávot is elkeríthetné, és azt mondhatná, hogy mostantól a busz kerülje ki a kerítésüket.”

(A képen az Egyesült Államok Nagykövetségének épülete látható, az V. kerületi Szabadság téren)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik