Belföld

NBH-botrány: 2089-ig titkosak a bizottsági ülés történései

Ez arra enged következtetni, hogy a bemutatott, titkosított dokumentumok 2009-ből vagy annál korábbról származnak.

Nem derültek ki részletek a nyilvánosság számára az egykori titokminiszter és a nemzetbiztonsági szakszolgálatok volt vezetői elleni büntetőeljárásról a parlament nemzetbiztonsági bizottságának hétfői ülése után. A testület zárt tanácskozását követően Vadai Ágnes, a bizottság MSZP-s elnöke nevetségesnek nevezte az ülésen elhangzott vádakat, míg Gulyás Gergely fideszes alelnök szerint megalapozott gyanú merült fel a Gyurcsány-kormány időszakáig visszanyúló ügyben.

A bizottságot vasárnap Vadai Ágnes, a testület szocialista elnöke hívta össze, azzal a céllal, hogy választ kérjen a nemzetbiztonsági szakszolgálatok volt vezetői és az egykori titokminiszter őrizetbe vételével összefüggő kérdésekre.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint a testület “idő előtti összehívása” azt a célt szolgálta, hogy egy büntetőügyet politikai ügyként tüntessenek fel.

Gulyás Gergely, a bizottság hétfői zárt ülését követően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az ügyészség nem adott részletes tájékoztatást a Gyurcsány-kormány időszakáig visszanyúló ügyről, hiszen azzal a nyomozás érdekeit veszélyeztetné. Mint mondta, az ügy alapjáról kapott tájékoztatás értelmében “megalapozottnak tűnt a gyanú”.

Az Index azt írja, a bizottsági ülésen elhangzottakat 2089-ig titkosították, ami arra enged következtetni, hogy a bizottság előtt bemutatott titkosított dokumentumok 2009-ből vagy annál korábbról származnak. A jelenleg is érvényes szabályok alapján ugyanis a bizottságnak a bemutatott titkos anyagokat 80 évre kell hozzáférhetetlenné tennie.

A Budapesti Katonai Ügyészség kedd este gyanúsítottként hallgatta ki Galambos Lajost. A polgári elhárítás kémkedéssel gyanúsított volt vezetőjét pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Aznap Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd a volt titokminisztert is kihallgatták és őrizetbe vették. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját.

Gálszécsy András, az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere hétfőn az ATV reggeli műsorában azt mondta: kizárható a politikai szál a Galambos-ügyben, mivel egy volt miniszter és egy titkosszolgálati vezető eljárás alá vonása sokkal nagyobb kárt okozhat, mint amekkora hasznot hajtana.

Úgy fogalmazott: “A Fidesznek nem lehet érdeke ekkora nemzetközi politikai botrányt kavarni csak azért, hogy kellemetlenségeket okozzon a szocialistáknak.”

AJÁNLOTT LINK:

2089-ig titkosították a Szilvásy-ügy bizottsági tárgyalását (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik