Belföld

Az MSZP hihetetlennek tartja az államellenes gyanúkat

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista elnöke hétfő délelőttre rendkívüli ülésre hívta össze a testületet.

Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján hihetetlennek nevezte, hogy az elmúlt hat napban olyan személyeket gyanúsítottak meg államellenes bűncselekménnyel, akiknek hivatalból feladatuk az ilyen bűncselekmények leleplezése.

Hozzátette: az elmúlt napok eseményei nagyon sok kérdést vetnek fel, nemcsak a három meggyanúsított személy viszonylatában, hanem a teljes magyar polgári titkosszolgálatokat illetően is, mert ezek az ügyek érintik az ő tevékenységüket is.

Mint hangsúlyozta, a bizottságnak nemcsak joga, de kötelezettsége is megismerni az ügyet.

Vadai Ágnes jelezte: a hétfőn 11 órára meghirdetett rendkívüli, zárt ülésen az állami szervek részéről megjelenési kötelezettség terheli Pintér Sándor belügyminisztert, Bolcsik Zoltánt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatóját, Kovács Árpádot, a legfőbb ügyész helyettesét, a katonai főügyészt és az ügyekben eljáró ügyészeket. Rajtuk kívül – a házszabály szerint – csak a házelnök, a köztársasági elnök, a bizottság tagjai, munkatársa és egy gyorsíró kapott meghívást – tette hozzá.

A kormánypárti képviselők hétfőn reggel döntenek a részvételről

Gulyás Gergely, a testület fideszes alelnöke vasárnap este az MTI-nek azt mondta: általánosságban azt az álláspontot képviseli a Fidesz, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatok egykori, MSZP-kormány alatti vezetőit érintő büntetőeljárásokból minden esetben le kell vonni a szükséges szakmai következtetéseket, és ebben a parlamenti szakbizottságnak is van feladata.
A kormánypárti politikus hangsúlyozta azonban, hogy a tanácskozás nem veszélyeztetheti a nyomozás érdekeit.
Így, ha részt is vesznek a bizottság ülésén, azt ezekre a “korlátokra” figyelemmel teszik majd meg – tette hozzá.

Móring József Attila, a bizottság KDNP-s tagja azt mondta, hétfő délelőtt még egyeztet képviselőtársaival arról, hogy részt vesznek-e az ülésen. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: természetesen a bizottság elnökének joga van bármikor és bármilyen ügyben összehívni a testületet. Azt azonban Móring József Attila meglehetősen szokatlan eljárásnak nevezte, hogy vasárnap hívnak össze a rákövetkező hétfőre egy bizottsági ülést.

Az ellenzéki Mirkóczki Ádám (Jobbik) és Mile Lajos (LMP) azt közölte, hogy ott lesz a testület rendkívüli ülésén.

*

Emlékeztetőül: A Budapesti Katonai Ügyészség kedd este gyanúsítottként hallgatta ki Galambos Lajost. A polgári elhárítás kémkedéssel gyanúsított volt vezetőjét pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Aznap Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd a volt titokminisztert is kihallgatták és őrizetbe vették. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik