Belföld

Vége lehet az óvodai férőhelyhiánynak

16 milliárdos óvodaépítési programot indít a kormány. Reményeik szerint így egy-két éven belül felszámolható a súlyos férőhelyhiány.

A Magyar Nemzetnek Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a rendelkezésükre álló infrastruktúra-fejlesztési uniós forrás teljes keretét óvodafejlesztésre fordítják, így a hátrányos helyzetű településeken egy-két éven belül elegendő lehet a férőhely.

Rövid időn belül várhatóan 16 milliárd forintra szóló uniós pályázatot írnak ki óvodafejlesztésre, elsősorban új óvoda építésére. A minisztérium felmérése szerint országos átlagban az óvodai férőhely-kihasználás 90 százalékos, az országban 34 ezer üres férőhely van, ezek azonban rendkívül egyenetlenül oszlanak el.

A pályázatokkal a hátrányos helyzetű településeken épülnek majd új óvodák, a nagyvárosokban és a fővárosban tapasztalt férőhelyhiányt szabálylazítással és átmenetileg a családi napközik fokozott támogatásával oldják meg. Utóbbira két megoldás lehetséges: az erőteljesebb állami támogatás és az önkormányzatok ösztönzése arra, hogy támogató szerződést kössenek a napköziket működtető szervezetekkel – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik