Belföld

Gyurcsány-ügy: felemás ügyészi válasz

Az ügyészség válaszolt, de iratokat nem küldött az Országgyűlés mentelmi bizottságának a volt kormányfő ügyével kapcsolatban - tudta meg az MTI hétfőn Rubovszky Györgytől, a parlamenti bizottság KDNP-s elnökétől.

Az MTI azt követően érdeklődött a kereszténydemokrata politikusnál, hogy a volt szocialista miniszterelnök Facebook-oldalán azt írta: “Egy hónapja a Mentelmi Bizottság arra kérte az ügyészséget, hogy valamivel támassza alá a velem szemben megfogalmazott gyanút. Most azt olvasom, hogy az ügyészségnek ez az egy hónap arra volt elég, hogy visszakérdezett: pontosan mire is kíváncsi a bizottság? Hát ez elég soványka.”

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatná ki az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban, a legfőbb ügyész ezért kérte mentelmi joga felfüggesztését. A volt kormányfő korábban jelezte, ő maga is ezt kéri a parlamenttől, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza.

A parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága május 17-én döntött úgy, hogy további iratokat kér az ügyészségtől. A bizottság elnökének akkori szavai szerint olyan bizonyítékokat kértek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.
Rubovszky György most azt mondta: kapott egy levelet, annak tartalmát azonban “nem tudja megosztani a nyilvánossággal”, a mentelmi bizottság majd kedden dönt a hogyan továbbról. Az ügyészség válaszolt, iratokat azonban nem küldött – közölte további kérdésre, hozzátéve: mivel a levél a bizottság keddi napirendjének összeállítása után érkezett, a téma nem szerepel a napirendben, de az egyebek kategóriában felveti megvitatását.

Gyurcsány szerint ez időhúzás

Mintha az időt húzná az ügyészség – véli a volt kormányfő, aki szerint éppen azért szeretnék átírni a büntetőeljárás-jogot, mert nincs elég bizonyíték a kezükben. “A tanúkat ráköthetik hazugságvizsgálóra, akkor sem tudnak mást mondani, mint eddig. Hiszen nem azért nyilatkozta mindegyik, hogy semmi tisztességtelent vagy jogszerűtlent nem tettem a sukorói ügyben mert védeni akarnak engem, hanem mert ez így igaz. Úgy, hogy hajrá, hozzanak hazugságvizsgálót, tegyék lehetetlenné a védelmet, jelöljék ki ők az eljáró bíróságot, semmire sem mennek vele. Mert nem volt bűn” – írta Gyurcsány Ferenc. A szocialista politikus emlékeztetett arra is, hogy “Kötcsén azt ígérte Orbán, hogy az EU elnökség után majd ő veszi kézbe az ügyeket. Az ő képességeit ismerve egyszemélyben lesz rendőr, ügyész és bíró. Ha meg ez sem elég, akkor törvényt hoz: Gyurcsány bűnös. Jó munkát miniszterelnök úr!”- zárul a volt kormányfő bejegyzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik