Belföld

Fokozott ellenőrzés és ellentüntetések a melegfelvonulás miatt

Jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani Budapesten, mert ma délután tartják a meleg méltóság menetét.

Jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani Budapest belvárosában, mert ma délután tartják a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) Budapest Pride elnevezésű film- és kulturális fesztiválja részeként szerveződő felvonulást, az úgynevezett meleg méltóság menetét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a felvonulás miatt már péntek estétől fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban.

A rendőrség térfigyelő kamerákat szerel az oszlopokra, és szalagokkal zárja le a szombat délutáni melegfelvonulás teljes útvonalán a parkolóhelyeket; az útkereszteződéseknél motoros rendőrök és járőrautók állnak, kordonokat késő délelőttig nem állítottak sehol.

A menet az idén az Andrássy út Hősök tere felőli végéről indul 15 órakor, és a Kodály körönd, az Oktogon, az Opera, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével érkezik a Kossuth Lajos térhez, ahol beszédek hangzanak el.

A szervezők azt közölték: a felvonulás nemcsak az LMBT-közösség sokszínűségét mutatja be, hanem fel szeretné hívni a figyelmet a hátrányos megkülönböztetésre, különös tekintettel a tavasszal elfogadott alaptörvényre, amely “kizárja a leszbikus és meleg párokat a házasságból, ezzel nem tekint rájuk családként, valamint nem nevesíti a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát”.

Az idei melegfelvonulással szemben is több ellendemonstrációt jelentettek be; a rendőrség tájékoztatása szerint ezeket szintén “megfelelő létszámmal” biztosítják.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetést elítélő határozatot fogadott el pénteken

Az Amnesty International közleményében tudatta, hogy ez az első, a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) közösségének jogait védő határozat, amelyet a tanács elfogadott.
Emlékeztetnek, hogy szervezetük idén 19 országból több mint 50 tagú nemzetközi küldöttséggel vesz részt a budapesti meleg méltóság menetén azért, hogy támogassa az LMBT-közösség szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jogát, valamint a hátrányos megkülönböztetés ellen folytatott küzdelmüket.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előremozdításáról szóló 2003-as magyarországi törvény tiltja a hátrányos megkülönböztetést többek között a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján is – írják, hozzátéve ugyanakkor: szerintük aggodalomra ad okot, hogy “az új magyar alkotmány elmulasztja felsorolni a szexuális irányultságon, illetve a nemi identitáson alapuló diszkrimináció tilalmát”. Továbbá aggasztónak tartja a szervezet, hogy a 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény a házasságot egy férfi és egy nő közötti életközösségként definiálja, amely szerintük elvezethet akár az azonos neműek házasságának kifejezett tiltásához is.

KDNP: A házassághoz két igen és két nem kell

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ifjúsági szervezete továbbra is értelmetlennek és a célkitűzéseit tekintve zavarosnak tartja a homoszexuálisok felvonulását, véleményük szerint a házassághoz két igen kell és két nem.
A kereszténydemokraták diszkriminatívnak tartják a természeténél fogva különböző dolgok azonos módon kezelését, így álláspontjuk szerint nem tehető egyenlőségjel a férfi és nő kapcsolatán alapuló házasság és az azonos nemű személyek együttélése közt. Stágel Bence hozzátette: “jogos kritikával kell illetni minden olyan törekvést, ami az egy férfi és egy nő kapcsolatán alapuló házasság intézményét bontaná meg, máskülönben még eljöhet az az idő is, amikor valaki a macskájával, a cégével vagy esetleg több személlyel kíván házasságot kötni”.
Elfogadhatatlan az a célkitűzés is, mely az azonos nemű párok számára tenné lehetővé gyermekek örökbe fogadását, az azonos neműek párkapcsolata nem tölt be az állam által védendő társadalmi funkciót, a gyermekek jogaira is tekintettel az örökbefogadás ezért sem engedélyezhető – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik