Belföld

A melegek diszkriminációval vádolják a rendőrséget

Azt sérelmezik, hogy évek óta csak a melegfelvonulás résztvevőinek figyelmét hívják fel a törvények betartására.

A Szivárvány Misszió Alapítvány szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság diszkriminatív módon jár el, miután évek óta kizárólag csak a meleg méltóság menet kapcsán, és kizárólag csak a békésen felvonuló leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek figyelmét hívja fel a törvény betartására.

Steigler Sándor, a meleg méltóság menetének szervezője ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője felhívta a figyelmet: amennyiben a felvonulás során a rendőrség jogellenes tevékenységet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek a jogellenes magatartás abbahagyásáért, és ha a figyelmeztetésnek nem tesznek eleget, a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében.

A Szivárvány Misszió Alapítvány közlése szerint “a felvonulás résztvevői részéről sem közerkölcs- vagy közszeméremsértő, sem más jogellenes magatartás miatt korábban nem indult eljárás, a résztvevők eddig is, ez után is a hatályos jogszabályok betartásával élnek gyülekezési jogukkal”.

A szervezet hiányolta, hogy a BRFK a törvény betartására a bejelentett ellentüntetések kapcsán nem hívta fel a figyelmet, így nem hangsúlyozta, hogy a felvonulók megfélemlítése, zaklatása, bántalmazása a gyülekezési szabadság jogának megsértése, illetve a közösség tagja elleni erőszak tényállását valósítja meg.

Horváth Katalin Fanni azt közölte, hogy fokozott ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a fővárosban a szombati Budapest Pride 2011 elnevezésű rendezvénnyel összefüggésben. A felvonulásra a rendőrség “megfelelő létszámmal” készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik