Belföld

Ezreket várnak a szakszervezetek tömegtüntetésére

Négy érdekképviselet 15 megyeszékhelyen autós figyelemfelhívó demonstrációt tart, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) azt követeli a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.

Borsik János, az ASZSZ elnöke elmondta: tiltakoznak a munka törvénykönyve tervezett módosítása ellen. Az például, hogy a túlórát pénz helyett szabadidőben is “ki lehet fizetni”, Borsik János szerint keresetcsökkenést jelent a munkavállalók számára, ez pedig a rendszerváltás óta nem fordult elő. Az Mt. változtatása kapcsán nem értenek egyet azzal sem, hogy véglegesítenék azt a – válság miatt eredetileg csak az idei év végéig hatályban lévő – szabályt, amely szerint a rendes munkaidő mértékének átmeneti csökkentése miatt fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak, heti 40 órára járó bérért.

Az ASZSZ elnöke szerint a problémák kiindulópontja, hogy a kormány nem hajlandó konzultálni a 3-4 millió magyar munkavállalót érintő döntések előtt a szakszervezetekkel. Tiltakoznak az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése ellen. Ellenzik a nyugdíjrendszer átalakítását, és úgy vélik “fenyegetés alakult ki a nyugdíjasok, illetve a nyugdíjba készülők felé” – mondta az elnök. Szerinte több mint 11 százalékos munkanélküliségi ráta mellett “ostoba döntés” megszüntetni a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjat.

Minden megyeszékhelyen és Budapesten autós felvonulást tart a négy szakszervezet, de Miskolcon, Egerben és Tatabányán tüntetés is lesz, Kaposváron pedig autós demonstráció és tiltakozó gyűlés. Budapesten 140-150, a vidéki városokban helyszínenként 60-80 gépkocsira számítanak az eddigi visszajelzések alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik