Belföld

Az európai ombudsmanhoz fordult az egyik rendőrszakszervezet

Úgy vélik, alapvető emberi jogaik sérülnek a nyugdíjszabályok változásával, és azzal, hogy nem engedik őket demonstrálni.

Az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős biztosához fordult a Független Rendőr Szakszervezet az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok jogainak védelmében. A szervezet egyidejűleg tiltakozik a hivatásos állomány alapvető emberi jogainak korlátozása ellen, mert a csütörtökre meghirdetett demonstráció idejére információjuk szerint a teljes állományt berendelték szolgálatteljesítésre.

Mint írták, Viviane Reding figyelmét felhívták arra is, hogy a kifogásolt szabályok alkotmányba foglalásával az Országgyűlés lényegében kizárta “a sikeres hazai jogérvényesítés lehetőségét”, így jogorvoslatot a szabályozással érintett csaknem 600 ezer ember csak a nemzetközi szervezetektől remélhet.

A szervezet arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy információik szerint az “Országos Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el az ország egész területére kiterjedően a június 16-ra meghirdetett közös szakszervezeti demonstráció napjára”.

Az intézkedés végrehajtása érdekében a szabadságon és betegállományban lévők kivételével a teljes hivatásos állományt berendelték szolgálatteljesítésre június 16-án reggel 7 órától június 17-én éjfélig.

Mint írták, az alkotmány minden magyar állampolgár számára biztosítja a békés gyülekezés jogát és a véleménynyilvánítás szabadságát. A rendőrség vezetése most e jogától is megfosztja a hivatásos állományt azáltal, hogy “véletlenül” éppen azon a napon rendeli el a teljes állomány igénybevételével járó akciót, amikor a szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetése elleni tiltakozásuknak adnának hangot.

Az FRSZ magyarázatot vár az ORFK és a Belügyminisztérium vezetésétől is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik