Belföld

Vizsgálná az MSZP a szociális kérdőíveket

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezik annak kiderítésére, hogy történt-e törvénysértés a kérdőívek adatainak kezelésekor.

Nyakó István országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: megvizsgálnák azt is, hogy a kormány hogyan használta fel az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultációra és a szociális konzultációra elkülönített 600, illetve 800 millió forintot.

Azután, hogy Jóri András törvénysértőnek mondta ki a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelést, az MSZP az adatvédelmi biztoshoz hasonlóan a beérkezett kérdőíveken található személyes adatok törlésére szólította fel a kormányt. Mivel ez nem történt meg, és a kabinet nem reagált érdemben az ombudsman állásfoglalására, “nem maradt más hátra, mint hogy az ügy részleteit a parlamentben tárjuk fel” – jelentette ki Nyakó István.

Azt, hogy a konzultációs kérdőívet minden 16 éven felüli megkapta, Nyakó István úgy értékelte: a kormány a még nem választókorúakat is “megtéveszti” hatalma megtartása érdekében.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, pártja támogatja a szocialisták által kezdeményezett bizottság felállítását és részt is kíván venni annak munkájában. Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke ezzel szemben úgy nyilatkozott, feltételekhez kötnék a testületben való részvételüket, ezeket azonban csak pénteken kívánják ismertetni.

Jóri András kedden úgy foglalt állást: sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő erre úgy reagált: az adatvédelmi biztost személyes motivációi vezethették az állásfoglaláskor, a korábbi egyeztetések alkalmával ugyanis nem emelt kifogást az adatkezelés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik