Belföld

Törvénysértő a kormány kérdőíve

Az ombudsman szerint beazonosítható, ki töltötte ki. A miniszterelnök szóvivője úgy véli, az adatvédelmi biztos "bizonytalan személyes karrierjét illetően".

Sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

A kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, lehetőséget ad egy úgynevezett “különbség-adatállomány” összeállítására is, vagyis személyhez kötötten annak nyilvántartására, hogy ki nem küldte vissza a kérdőívet. Az ombudsman szerint egy ilyen adatállomány léte önmagában is törvénysértő lenne.

A biztos ezért felszólította a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEK KH) a személyes adatok kezelésének megszüntetésére, egyúttal felhívta az adatkezelő és az adatfeldolgozó figyelmét arra, hogy a kérdőívek kizárólag olyan formában rögzíthetők, amely nem tartalmazza a nevet, lakcímet, vonalkódokat, az aláírás rovatot és e-mail cím rovatot. A visszaérkezett kérdőíveket, tehát a szociális konzultáció keretében kezelt összes személyes adatot ezt követően haladéktalanul meg kell semmisíteni.

A miniszterelnök szóvivője szerint az adatvédelmi biztost személyes motivációi vezették, mikor megfogalmazta állásfoglalását. Szijjártó Péter  kifejtette: a szociális konzultáció megkezdése előtt a kormány által kijelölt KEK KHfelvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos hivatalával, és a KEK KH vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival. Ezek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban – közölte. Ezek után “sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsmanhelyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően” – mondta szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik